Както казва Чолака - "Не си мислете, че това са жеги, те тепърва ще настъпват, така че заредете се с търпение и вода, до 38-39 градуса жеги до края на тази седмица." Лятото идва с пълна сила, лятното настроение настъпи малко по - рано. Явно наистина изместваме сезоните с около месец и половина.
От миналата година по това време досега, толкова голяма разлика с настоящето, че чак ми се струва нереално. Но когато започнеш да си правиш планове, кармата решава да ти покаже своите и нещата отиват в друга посока. И винаги е за добро, разбира се, нищо, че понякога не го разбирам веднага. Промените почти във всеки един аспект от живота са факт и продължават с пълна сила. А какво по - хубаво от промяната? :) Няма да задълбочавам в промените, но ще ви се похваля с още едно важно нещо през изминалите няколко месеца! Научих се, че мога да отглеждам не само кактуси и не съм толкова загубен случай в цветарството :)
След горещите кексчета от миналата седмица сега е ред на нещо по - лекичко. Чийзкейк без много добавки. Семпъл и съвършен в своето несъвършенство. Просто той! :) И точно заради това всички го харесаха, та даже направих и втори два дни по - късно ...
А какво ще ви трябва да го приготвите ли?
- 200 гр. обикновени ванилови бисквитки;
- ~ 70-80 гр. меко масло;
За чийзкейка:
- 3 големи яйца;
- 150 гр. заквасена сметана;
- 3 опаковки крем сирене Филаделфия;
- 2 ванилии;
- 230 гр. захар;
- 30 гр. брашно;
Начин на приготвяне:
Разбиваме бисквитите и мекото масло в чопър до мокър мясък и го изсипваме във форма с падащи стени с диаметър около 27-28 см. Оформяме блата и оставяме в хладилник, докато приготвим чийзкейка.
За тази цел разбиваме захарта и крем сиренето, след това прибавяме сметаната, а след нея едно по едно яйцата при непрекъснато разбиване. Добавяме ванилията и брашното и продължаваме разбиването, докато получим гладка смес.
Нея изливаме върху бисквитената основа и печем на водна баня в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 70 минути. Ако печете с вентилатор и започне да загаря отгоре, го покрийте с фолио. Не отваряйте вратичката на фурната, за да не настъпва рязка смяна на температурата.
Когато е готов, изключете фурната и отворете вратичката, оставете чийзкейка за 20тина минути да изстине във фурната и след това го извадете. Когато изстине напълно, е вкусен за консумация, но на мен повече ми харесва след една нощ в хладилника.
Аранжирах с разбита сметана с малко лавандула. Това, разбира се, е по желание :)
Да ви е сладко!
Хм, щом казваш, че един чийзкейк може да е лек, вярвам ти, Ели... ;) Макар че мен това не ме притеснява. За парче от тази сладост винаги се намира място. Страхотен е и то точно с лавандуловата сметана! :)
ReplyDelete"И винаги е за добро, разбира се, нищо, че понякога не го разбирам веднага." - много, много правилно... И аз се опитвам да вярвам в същото.
Усмихнат ден, Ели!
Гери, извинявай за закъснелия коментар!
DeleteБлагодаря ти за милите думи и успешна седмица :)
Разкошен десерт от най-любимата ми категория,Ели!Никога не съм пекла чийз на водна баня.И само като една полезна отметка-аз ползвам маскарпоне вместо Филаделфия,по-изгодно излиза като се съпоставят грамажите.Благодаря за споделената рецепта,поздрави и прекрасна нова седмица!
ReplyDeleteБлагодаря ти, Роси! Да ти кажа, не съм пробвала да пека така маскарпоне, но със сигурност следващия път ще опитам! Права си, че ще излезе по - изгодно ...
DeleteПоздрави и хубава седмица :)