Логически, а вече и математически погледнато, след толкова много работа, трябва да дойде време за заслужена почивка, нали? :)
Да не говорим, че след няколкото любезни подсещания от страна на приятели и роднини, чувството ми за вина ескалира и стана непоносимо.
Нямах време и нерви за провали, така че взех нещо старо и вкусно, прибавих ароматна лимонова сметана, шоколадова глазура и плодове и се родиха тези малки сладурковци.
За приготвянето на кексчетата може да прочетеш тук, а в няколко изречения ще ти разкажа как направих останалото.
За целта, освен продуктите за кексчетата, са ти необходими:
- 100 мл. сметана за разбиване;
- 5-6 с.л. пресен лимонов сок;
- 1/2 ч.ч. ванилова пудра захар;
- Шепа боровинки;
- Къпини;
- 100 гр. готварски шоколад с високо съдържание на какао;
- 30 гр. масло;
Приготвяне:
Кексчетата се приготвят по рецептата, а сметаната се разбива на твърд сняг*.
След това й се прибавя лимоновият сок и пудрата захар, при непрекъснато разбиване.
Прибираме лимоновата сметана в хладилника за 10тина минути.
След това оформяме сметаната върху кексчетата като скалички и ги прибираме в хладилника.
Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня и оставяме за кратко да поизстине, но не съвсем. Трябва да е леко топло, когато го изливаме върху сметаната.
Украсяваме с мента и боровинки или каквото имате под ръка.
* За разбиването на сметаната, трябва да е била в хладилник и съдът, в който ще се разбива, да е напълно сух и студен. Аз лично държа металната купа в хладилник за няколко минути преди разбиване.
Изглеждат чудесно, Ели! Пък и с този сметанов купол... Много ми хареса идеята за лимонова сметана. :)
ReplyDeleteАма се чудя - не се ли пресича?
Поздрави!
Гери, пробвала съм и преди да правя таква сметана и съм сипвала сока от лимона директно, докато бъркам с миксера, и на тънка струйка и досега не са е пресичала. Не знам дали не зависи и от това, че аз я разбивам напълно преди това, а не е докато е в течно състояние ...
DeleteПоздрави, мила!
Ще го имам предвид, благодаря ти! Никога не съм опитвала и затова питам. Сигурно е страшно вкусна и свежа. :)
DeleteПоздрави, Ели!
Разкошни! Много апетитно изглеждат с течащата по тях глазура :-)
ReplyDeleteБлагодаря ти, Дени :)
Delete