Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Флоренция, Италия.


Флоренция е наистина красив град с много история. Като един от главните градове в Тоскана, има впечатляващи места, които може да предложи. Въпреки това, след Венеция и нейната пищност, Флоренция някак си ми бледнееше ... Вижте сами!





Пътуването до Флоренция беше сравнително кратко с бързия влак от Болоня. За около 30тина минути в комфортните влакове бяхме на гара Santa Maria Novella. На около 5-10 минути пеша се намира един от откритите пазари на града - Сан Лоренцо Маркет. Много прочетох за него и нещата, които се предлагат там, предимно кожени изделия. Бях заинтригувана, но когато пристигнахме, леко се разочаровах. Известният пазар беше превзет от индийци, продаващи китайски стоки, които уж са кожа. Една дълга улица, на която от ляво и от дясно някой те подръпва и подвиква, за да ти привлече вниманието. Ако може да се пазарите, може да си вземете нещо интересно за по - малко от 20% от обявената цена. 


Веднага след края на пазара на кожените изделия, пред нас се показа красива и впечатляваща базилика. Сан Лоренцо е една от най - старите църкви във Флоренция и е построена през 393 година. Опашката за влизане не беше голяма и чакането беше около 10-15 минути. 













Веднага след това поехме по малките улички, които заобикаляха базиликата. Целта ни беше да стигнем до Катедралата Санта Мария Дел Фиоре. Въпреки че имахме карта и центърът не е особено голям, в захлас по красивите сгради и нови места, се отклонихме.






Но в крайна сметка бързо открихме правилния път, когато видяхме какво ни чака в края на улицата ... За миг си представих, че живея в някоя от сградите там и всеки път, когато поглеждам през прозореца, виждам катедралата ... Много красиво!





Мисля, че една от най - големите катедрали, които съм посещавала, е тази в Милано преди години. Помня чувството на незначителност, колко малка и дребничка се чувствах. Това чувство беше изместено в момента, в който видях тази катедрала. Няма как да я обхванеш с погледа, а опашките за влизане вътре се вият покрай високите стени и в уличките наоколо. Чакането щеше да продължи повече от 1 - 2 часа и за съжаление, ние нямахме този лукс да си позволим да чакаме, за да влезем и да видим красотата и отвътре. 



От друга страна, това е една добра причина да се върна там и отново да хапна вкусна паста.




Ще видите много карикатуристи, които приканват туристите да ги нарисуват. Цената не е висока - 20 евро, но ако сте им симпатични, може да свалят и до 10. Всички от компанията ми се довериха на веселите художници, докато аз заснемах реакциите и процеса. Това сладко момченце го рисуваха точно преди ние да отидем ...



Знам, знам, че снимките на катедралата са много, но нямаше как да обхвана с една снимка величието и .. дано не са ви омръзнали! Има още малко :)






След няколко часа ходене си беше време да поседнем. 



Комбинацията от пене с грах ми беше странна, но беше вкусно.


И гледката от нашата маса. Хубаво, нали? 
Обслужващият персонал ни направи силно впечатление. Почти няма да срещнете жени сервитьори. Предимно мъже на около 40-50 години, които умело се шегуват и закачат, препоръчват различни вкусотии, поднасят ти да дегустираш вино, за да избереш това, което искаш и в същото време обслужва още поне 4-5 маси. Страхотно настроение ни създаде този човек и с голям кеф платихме ... т.е. нали се сещате моментите, в които искате да си платите сметката в някои от нашите български заведения ...










И небезизвестният мост Понте Векио над река Арно. Целият мост е с магазини за бижутерия и злата. Цените също са на ниво :)
















До нови срещи, Италия!

2 comments:

  1. Страхотни кадри,Ели,благодаря за тази приятна разходка,която сподели с мен!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси :) Скоро ще има още виртуални разходки!
      Поздрави, мила!

      Delete