Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Червено-бели сладки за баба Марта


Помните ли преди години, докато бяхме деца, какви мартенички имаше? Всъщност нямаше кой знае какъв избор.


Традиционните Пижо и Пенда и класическата мартеничка, представляваща два усукани вълнени конеца, един червен и един бял. Цветовете, от които се състои мартеницата не са случайни. Червеното символизира живота и кръвта, а бялото чистотата и щастието.


Преди няколко ни се разходих из улиците в търсене на красиви мартенички, но за съжаление не ги намерих. Дали заради прекалено голямото изобилие или заради това, че съм прекалено избирателна и капризна ... Силно впечатление правят всякаквите пластмасови играчки (боклученца), на които предвидливите търговци са завързали по един бял и червен конец, за да му кажем ''мартеница''. Не знам, ако попитаме някое 10 годишно дете с какво свързва 1ви Март, дали няма да отговори с Джъстин Бийбър или с баба Марта ...


Миналата година в повечето молове и големи супермаркети имаше сергии с ръчно направени мартенички, които бяха перфектно неперфектни и средствата, от които отиваха за благотворителност. Сега къде са тези сергии? 


Би било много хубаво да се организират такива инициативи в бизнес парковете или в моловете. Поне така няма да се налага да избираш между Лейди Гага и някой друг непознат за българската традиция индивид, а измежду хубави ръчнонаправени мартенички. А силно се надявам, че така няма да сбъркам и да купя мартеница, която е била направена в Китай, например. 


Не знам за вас, но това за мен е някакъв абсолютен абсурд. Ако разпродаваме традициите си и не ги ценим, няма кой да го направи за нас. Но както и да е, няма да ви занимавам повече с моите натрапчиви мисли последните няколко дни, които ме връхлетяха, докато бях на лов за нещо ''българско''.


Миналата година имах голямо желание да приготвя някакъв червено - бял десерт, който да подарявам с идеята, че това е моята мартеничка, но така и не стигнах до намирането на подходяща рецепта.


Тази година, благодарение на Таня  и страхотната й рецепта, не ми трябваше да отделям много време в чудене :) 


Независимо дали сте купили мартеничките вече или не сте, може да украсите първомартенската си трапеза с тези красиви сладки. Леко хрупкави отвън и изненадващо мекички отвътре, ухаещи очарователно!


Ето и необходимите продукти за тях:
  • 3 ч.ч. брашно;
  • 1/4 ч.ч. неподлсадено какао;
  • 2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/4 ч,л, сода за хляб;
  • 3/4 ч.л. сол;
  • 3/4 ч.ч. меко масло;
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар;
  • 3 големи яйца;
  • 1 с.л. мляко;
  • 1 ч.л. ванилия;
  • 2 ч.л. лимонов сок;
  • 1 с.л. червена сладкарска боя;
  • 1 ч.ч. бял шоколад на парченца;
  • 1/2 ч.ч. пудра захар;


Начин на приготвяне:
В купа смесваме брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта.
В друга купа разбиваме маслото със захарта, докато получим пухкава смес и й добавяме едно по едно, при непрекъснато бъркане, яйцата. 
Добавяме прясното мляко, лимоновия сок, ванилията и боята, докато всичко се хомогенизира.
Идва ред и на белия шоколад, който отива при маслената смес.
С помощта на дървена лъжица добавяме сухите съставки и бъркаме, докато се смесят добре.
Готовата смес охлаждаме в хладилник за около 2 часа.
***
Оформяме сладките на малки топченца, които овалваме добре в пудрата захар и ги подреждаме в тава, постлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 12-13 минути. Когато са готови, оставяме за няколко минути да изстинат и след това ги преместваме на метална решетка.


Да ви е сладко и весели почивни дни! :)


2 comments:

  1. Прекрасни снимки, прекрасни мартенички и вкусни мартенички:). Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Кате :) Поздрави!

      Delete