Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Благовещение и Малки питки със сирене и кашкавал

Благовещение е!
     На 25 март Православната Църква отбелязва празника Благовещение – според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. 


      Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.



     В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
    Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.






Необходими продукти:
  • 200 гр. натрошено сирене;
  • 1 яйце;
  • 1 ч.ч. кисело мляко;
  • 100 мл. олио /разтопено масло/;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 ч.л. сода;
  • 400 гр. брашно;
  • 100 гр. настърган кашкавал;
  • 1/2 ч.л. захар;

Начин на приготвяне:
      Брашното се пресява и в него се прави ''кладенче''. Там се изсипват натрошеното сирене, яйцето, олиото, солта и киселото мляко с угасената в него сода. Замесва се меко тесто и се добавя още брашно, ако е нужно.
      Добавяме постепенно и настъргания кашкавал като си оставяме малко за поръсване отгоре върху питките.
      Оставяме тестото да си ''почине'' около 30 мин. През това време загряваме фурната на 200С градуса. От тестото се оформят малки топки, поръсват се с кашкавал /може и подправки по избор/ и се подреждат в намаслена тава. Намаляваме фурната на 180С градуса.
      Пекат се до готовност.

Да ви е сладко и честит имен ден на именниците!

No comments:

Post a Comment