Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Лазаровден и питка на розички

        За тези, които все пак не знаят, Лазаровден се чества в събота преди Великден.  След вечерята с чаша италианско вино, ми останаха няколко минутки да ви споделя рецептата си. Дано й се насладите!




      Лазаровден е ден преди моя Имен ден, преди Цветница :) Един от най - хубавите и пролетни празници в годината! И какво по - хубаво от това да празнуваме, докато всичко се раззеленява и разцъфва?



        След близо 36 часа безсъние и едно извънградско пътуване бях почти сигурна, че няма да имам сили да приготвя десерта за утрешния ми празник. В крайна сметка беше така, но пък намерих сили за една Лазаровска питка, на която бях хвърлила око наскоро :) Интересният чийзкейк за утре си остана за утре!
        В основата на Лазаровден е идеята за прехода от смърт към живот. Според вярванията на следващия ден - Връбница, се ''разпущат умрелите от гробовете'' и за да им се отдаде почит, се прави Лазарска задушница. Жените преливат с вино гробовете на близките си и раздават варено жито и просфорки (малки питки с украса от тесто).


 
        Както повечето от вас знаят, за този празник е типичен и обичаят ''лазаруване''. Лазарките, млади моми на предбрачна възраст (разбира се, навремето се е разбирало тази възраст да е около 15-17 години) обикалят къщите, играят и пеят песни като се е смятало, че девойката, която лазарува, не може да бъде залюбена или похитена от змей :)
        На празничната трапеза по обичай трябва да присъстват баница с лапад, риба, гъбена супа и питка. Е, на моята трапеза присъстваше само питката в комбинация със сирена и прошуто (все пак още съм на италианска вълна :) ), но останах много доволна от резултата!


Ето и моята рецепта за Лазаровска питка:


Необходими продукти:
  • 1/2 кубче прясна мая;
  • 1/4 ч.ч. брашно за маята;
  • 1/4 ч.ч. хладка вода за маята;
  • 1 ч.л. захар за маята;

  • 3 ч.ч. брашно;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 ч.л. сода бикарбонат;
  • 1 ч.л. мед;
  • 3 с.л. олио;
  • 1/2 ч.л. оцет;
  • 3/4 ч.ч. вода;

Начин на приготвяне:
       Маята се натрошава със захарта и към тях добавяме хладката вода и брашното за маята. Разбъркваме на каша и оставяме около 15мин, докато шупне.
       През това време в купа смесваме 3те чаши брашно със солта и содата. Отделно разбъркваме в чаша водата с олиото и меда. След като маята е шупнала, я изсипваме при брашното и добавяме водата с меда и оцета.


       Омесваме тестото, така че да няма неравности и оставяме да втаса за 30тина минути, докато удвои обема си.
       Когато тестото е втасало, го размесваме още веднъж и оформяме питката по въображение. Поставяме оформената питка в съд с хартия за печене или намазан с разтопено масло и поръсен с брашно. Оставяме да втаса още веднъж за 30 минути и печем в предварително загрята фурна на 190С градуса до златисто.


       След като я извадим, оставяме да изстине върху решетка.



Да ви е сладко! :)

No comments:

Post a Comment