За тези, които все пак не знаят, Лазаровден се чества в събота преди Великден. След вечерята с чаша италианско вино, ми останаха няколко минутки да ви споделя рецептата си. Дано й се насладите!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVTroopsccj2TtHw9cbkrP6pIn_wDZShW6eeuh7tbr8bUVj3ZvDG-SL_jNLVI9ooxtbZdQaNKuwxnVsrj9XhUfVm7mud_WUIaeCc9ue9smvHnFB8CDZUUSb42ht3TLoRWbyd5BWStekfRq/s1600/IMG_1065(1)-001.JPG)
Лазаровден е ден преди моя Имен ден, преди Цветница :) Един от най - хубавите и пролетни празници в годината! И какво по - хубаво от това да празнуваме, докато всичко се раззеленява и разцъфва?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeiZ4pbKy3uzcpxNud_7PKZbTGKv5M1Rua38JIkJ-IwnYsuNxoSsrSI5Wx2jxJFqRRedj7dd37KPE_L-nbiHX3VTdiiKE7vGinh2nwtp2TdI3vxhisJdsC20c2UCj9FVUv85iI8v9Ci5w6/s1600/%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0.jpg)
След близо 36 часа безсъние и едно извънградско пътуване бях почти сигурна, че няма да имам сили да приготвя десерта за утрешния ми празник. В крайна сметка беше така, но пък намерих сили за една Лазаровска питка, на която бях хвърлила око наскоро :) Интересният чийзкейк за утре си остана за утре!
В основата на Лазаровден е идеята за прехода от смърт към живот. Според вярванията на следващия ден - Връбница, се ''разпущат умрелите от гробовете'' и за да им се отдаде почит, се прави Лазарска задушница. Жените преливат с вино гробовете на близките си и раздават варено жито и просфорки (малки питки с украса от тесто).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi39cDs577C02SKIBWLoFEakrci17r2nOQkbe2NERn_dtY7lvq429pG1Z_X8-hu1dPoE2CK3Sh5WmMGXd2GTc-Nc9D2K58LCf93nDv22g9VRX3kyem1M533b-tUJhP5ovSk1algw7mOsDql/s1600/IMG_1068(1)-001.JPG)
Както повечето от вас знаят, за този празник е типичен и обичаят ''лазаруване''. Лазарките, млади моми на предбрачна възраст (разбира се, навремето се е разбирало тази възраст да е около 15-17 години) обикалят къщите, играят и пеят песни като се е смятало, че девойката, която лазарува, не може да бъде залюбена или похитена от змей :)
На празничната трапеза по обичай трябва да присъстват баница с лапад, риба, гъбена супа и питка. Е, на моята трапеза присъстваше само питката в комбинация със сирена и прошуто (все пак още съм на италианска вълна :) ), но останах много доволна от резултата!
Ето и моята рецепта за Лазаровска питка:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWs20P8oqR8-mUC6DviUzVDGN0sgQkdEniKmabAajWmwf-6B2Hmo83yjbanV6p9s5YbNWqFk_PtywOy7y2ItAOpzVrkTCYYupPw0a2NpH5LBKpVu-aITwRFpKxKmLmjugBUR19EEXpKV5O/s1600/IMG_1034(1)-001.JPG)
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава със захарта и към тях добавяме хладката вода и брашното за маята. Разбъркваме на каша и оставяме около 15мин, докато шупне.
През това време в купа смесваме 3те чаши брашно със солта и содата. Отделно разбъркваме в чаша водата с олиото и меда. След като маята е шупнала, я изсипваме при брашното и добавяме водата с меда и оцета.
Омесваме тестото, така че да няма неравности и оставяме да втаса за 30тина минути, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало, го размесваме още веднъж и оформяме питката по въображение. Поставяме оформената питка в съд с хартия за печене или намазан с разтопено масло и поръсен с брашно. Оставяме да втаса още веднъж за 30 минути и печем в предварително загрята фурна на 190С градуса до златисто.
След като я извадим, оставяме да изстине върху решетка.
Да ви е сладко! :)
Лазаровден е ден преди моя Имен ден, преди Цветница :) Един от най - хубавите и пролетни празници в годината! И какво по - хубаво от това да празнуваме, докато всичко се раззеленява и разцъфва?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeiZ4pbKy3uzcpxNud_7PKZbTGKv5M1Rua38JIkJ-IwnYsuNxoSsrSI5Wx2jxJFqRRedj7dd37KPE_L-nbiHX3VTdiiKE7vGinh2nwtp2TdI3vxhisJdsC20c2UCj9FVUv85iI8v9Ci5w6/s1600/%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0.jpg)
След близо 36 часа безсъние и едно извънградско пътуване бях почти сигурна, че няма да имам сили да приготвя десерта за утрешния ми празник. В крайна сметка беше така, но пък намерих сили за една Лазаровска питка, на която бях хвърлила око наскоро :) Интересният чийзкейк за утре си остана за утре!
В основата на Лазаровден е идеята за прехода от смърт към живот. Според вярванията на следващия ден - Връбница, се ''разпущат умрелите от гробовете'' и за да им се отдаде почит, се прави Лазарска задушница. Жените преливат с вино гробовете на близките си и раздават варено жито и просфорки (малки питки с украса от тесто).
Както повечето от вас знаят, за този празник е типичен и обичаят ''лазаруване''. Лазарките, млади моми на предбрачна възраст (разбира се, навремето се е разбирало тази възраст да е около 15-17 години) обикалят къщите, играят и пеят песни като се е смятало, че девойката, която лазарува, не може да бъде залюбена или похитена от змей :)
На празничната трапеза по обичай трябва да присъстват баница с лапад, риба, гъбена супа и питка. Е, на моята трапеза присъстваше само питката в комбинация със сирена и прошуто (все пак още съм на италианска вълна :) ), но останах много доволна от резултата!
Ето и моята рецепта за Лазаровска питка:
Необходими продукти:
- 1/2 кубче прясна мая;
- 1/4 ч.ч. брашно за маята;
- 1/4 ч.ч. хладка вода за маята;
- 1 ч.л. захар за маята;
- 3 ч.ч. брашно;
- 1 ч.л. сол;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- 1 ч.л. мед;
- 3 с.л. олио;
- 1/2 ч.л. оцет;
- 3/4 ч.ч. вода;
Начин на приготвяне:
Маята се натрошава със захарта и към тях добавяме хладката вода и брашното за маята. Разбъркваме на каша и оставяме около 15мин, докато шупне.
През това време в купа смесваме 3те чаши брашно със солта и содата. Отделно разбъркваме в чаша водата с олиото и меда. След като маята е шупнала, я изсипваме при брашното и добавяме водата с меда и оцета.
Омесваме тестото, така че да няма неравности и оставяме да втаса за 30тина минути, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало, го размесваме още веднъж и оформяме питката по въображение. Поставяме оформената питка в съд с хартия за печене или намазан с разтопено масло и поръсен с брашно. Оставяме да втаса още веднъж за 30 минути и печем в предварително загрята фурна на 190С градуса до златисто.
След като я извадим, оставяме да изстине върху решетка.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz5FuUozfmlj1ZVk8T6gWYHMywhtiG73wbsOhCTfTIazHgPTx_jzxbfXQ3zMF-sKhy9jiP5ETjM8Mf4GR10n_vB0ecezXIOTN_4yhQH-2XzRHm4kVfteUUt55mjesSBonTZvSTlkw37zp7/s1600/%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B01.jpg)
Да ви е сладко! :)
No comments:
Post a Comment