Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Великден с много яйца и козунак с кондензирано мляко

Христос Воскресе!




       Да ви призная, бях започнала да си мисля, че съм влязла в сатурнова дупка от рано /40дни преди рожден ден, когато не ви върви и всичко се случва не както трябва/, но след като направих няколко козунакта, цяла партида сладки с фондан, още един тестен десерт и боядисах две кори яйца, някои от тях направени със салфетка... за времето от има - няма 16 часа, може би пък съм била в грешка за сатурновата дупка.



       Щях да публикувам по - рано публикацията, но компютърът ми се развали, а там бяха и всичките ми снимки... та бях малко ''в джаза'' за известно време!
       Надявам се, че все пак сте си изкарали добре празника, похапнали сте агнешко, козунаци, яйца и още куп неща, както традицията повелява за всеки празник :) А след това да се мразим и ''от понеделник'' да се храним по - нормално :)



Продукти:
  • 3 яйца и 1 белтък;
  • 1 жълтък с 2 с.л. прясно мляко за намазване;
  • 300 гр. захар;
  • 50 гр. краве масло;
  • 50 мл. олио;
  • 300 мл. кондензирано мляко* /подлсадено мляко/;
  • 30 гр. прясна мая;
  • 1 кг. брашно /приблизително/;
  • кората на 2 лимона;
  • 1 ампула есенция ванилия;


За плънката:
  • 2 ч.ч. орехи;
  • 1 ч.ч. стафиди;
  • 1/2 ч.ч. ром;
  • 1/3 ч.ч. сушени плодове;
*Кондензирано, но не от тези, които приличат на течна сметана, а малко по - рядките. Може и да го разредите.



Начин на приготвяне:
      Разтопяваме кравето масло и към него добавяме олиото. Оставяме настрана.
Затопляме половината от кондензираното мляко и разтваряме в него маята, като добавяме и 1 ч.л. захар. Оставяме да шупне.
С телена бъркална разбиваме яйцата и белтъка със захарта, докато захарта се разтвори. Към тях прибавяме вече шупналата мая, останалото кондензирано мляко, кората на лимоните и ванилията. Разбъркваме и към тях постепенно и при непрекъснато бъркане прибавяме брашното, докато се получи тесто, което не лепне.
       Започваме да прибавяме мазнината. Намасляваме ръцете и месим, докато тестото не поеме всичко. Ако тестото ви се струва меко, добавете още 2-3 с.л. брашно.
        Така омесеното тесто оставяме в дълбок съд, покрит с прозрачно фолио, за да втаса и да удвои обема си. /Аз пуснах фурната на 60С градуса за 10мин и я изключих като сложих тестото вътре да втаста/.


        Втасалото тесто разделяме според предпочитанията и съдовете, в които ще печем.
Оформяме, разнасяме от плънката и поставяме във формата, покрита с хартия за печене. Оставяме за повторно втасване и удвояване на обема.
        Преди да сложим козунака да се пече, загряваме фурната на 170С градуса. Отгоре се мажат с жълтъка, разбит с прясното мляко. Поръсваме захар и филиране бадеми.
        Печем до суха клечка.
Ако започнат да загарят отгоре, покрийте ги с алуминиево фолио.
Препоръчвам да ги печете само на долен реотан, защото с вентилатор изгарят бързо.



Рецептата за сладките, които малко станаха като мини - мъфини, след ден - два :)


Да ви е сладко! :)
Весели празници!







No comments:

Post a Comment