Христос Воскресе!
Да ви призная, бях започнала да си мисля, че съм влязла в сатурнова дупка от рано /40дни преди рожден ден, когато не ви върви и всичко се случва не както трябва/, но след като направих няколко козунакта, цяла партида сладки с фондан, още един тестен десерт и боядисах две кори яйца, някои от тях направени със салфетка... за времето от има - няма 16 часа, може би пък съм била в грешка за сатурновата дупка.
Щях да публикувам по - рано публикацията, но компютърът ми се развали, а там бяха и всичките ми снимки... та бях малко ''в джаза'' за известно време!
Надявам се, че все пак сте си изкарали добре празника, похапнали сте агнешко, козунаци, яйца и още куп неща, както традицията повелява за всеки празник :) А след това да се мразим и ''от понеделник'' да се храним по - нормално :)
Продукти:
- 3 яйца и 1 белтък;
- 1 жълтък с 2 с.л. прясно мляко за намазване;
- 300 гр. захар;
- 50 гр. краве масло;
- 50 мл. олио;
- 300 мл. кондензирано мляко* /подлсадено мляко/;
- 30 гр. прясна мая;
- 1 кг. брашно /приблизително/;
- кората на 2 лимона;
- 1 ампула есенция ванилия;
За плънката:
- 2 ч.ч. орехи;
- 1 ч.ч. стафиди;
- 1/2 ч.ч. ром;
- 1/3 ч.ч. сушени плодове;
Начин на приготвяне:
Разтопяваме кравето масло и към него добавяме олиото. Оставяме настрана.
Затопляме половината от кондензираното мляко и разтваряме в него маята, като добавяме и 1 ч.л. захар. Оставяме да шупне.
С телена бъркална разбиваме яйцата и белтъка със захарта, докато захарта се разтвори. Към тях прибавяме вече шупналата мая, останалото кондензирано мляко, кората на лимоните и ванилията. Разбъркваме и към тях постепенно и при непрекъснато бъркане прибавяме брашното, докато се получи тесто, което не лепне.
Започваме да прибавяме мазнината. Намасляваме ръцете и месим, докато тестото не поеме всичко. Ако тестото ви се струва меко, добавете още 2-3 с.л. брашно.
Така омесеното тесто оставяме в дълбок съд, покрит с прозрачно фолио, за да втаса и да удвои обема си. /Аз пуснах фурната на 60С градуса за 10мин и я изключих като сложих тестото вътре да втаста/.
Втасалото тесто разделяме според предпочитанията и съдовете, в които ще печем.
Оформяме, разнасяме от плънката и поставяме във формата, покрита с хартия за печене. Оставяме за повторно втасване и удвояване на обема.
Преди да сложим козунака да се пече, загряваме фурната на 170С градуса. Отгоре се мажат с жълтъка, разбит с прясното мляко. Поръсваме захар и филиране бадеми.
Печем до суха клечка.
Ако започнат да загарят отгоре, покрийте ги с алуминиево фолио.
Препоръчвам да ги печете само на долен реотан, защото с вентилатор изгарят бързо.
Рецептата за сладките, които малко станаха като мини - мъфини, след ден - два :)
Да ви е сладко! :)
Весели празници!
No comments:
Post a Comment