Прегледах много снимки, рецепти и публикации на различни идеи за употреба на стария козунак, но да си призная, нищо не можа да ме грабне. Може би единствено крем карамела с козунак, но не беше моето ''нещо''.
Затова реших да импровизирам. Последният път, когато го направих, беше за рожден ден и тортата се получи невероятно. :) И така смело смело, нарисувах си набързо схема, подбрах продуктите /чиста импровизация/ като единственото сигурно беше, че ще използвам козунаци, и още на следващия ден се захванах с направата. Отне ми не повече от час, след това я оставих да стегне в хладилник за едно денонощие.
Ще се радвам да споделите вашите идеи за десерт с останалите от Великден козунаци :) А ето и моята идея :
Продукти:
Начин на приготвяне:
Подреждаме плътно сушения козунак във форма за торта и сиропираме с част от компота, смесен с рома и, ако не ви е достатъчно сладко, подсладено с кристалната захар.
В купа смесваме маскарпонето, сметаната, сиренето и изварата като не бъркаме прекалено много, за да не се втечни прекалено. Добавяме ванилената захар и пудрата захар и разбъркваме.
Така готовата смес разделяме мислено на 2 и разпределяме върху двата блата. Сглобяването на тортата е както следва, блат от козунака, сиропираме, мажем с крем, разпределяме от нарязаните ягоди и повтаряме като този път вместо ягоди посипваме с пресните боровинки и филираните бадеми.
Прибираме в хладилника за 24 часа.
Да ви е сладко :)
А музата ми този път беше красивия блог на Вкуснотека :)
Затова реших да импровизирам. Последният път, когато го направих, беше за рожден ден и тортата се получи невероятно. :) И така смело смело, нарисувах си набързо схема, подбрах продуктите /чиста импровизация/ като единственото сигурно беше, че ще използвам козунаци, и още на следващия ден се захванах с направата. Отне ми не повече от час, след това я оставих да стегне в хладилник за едно денонощие.
Ще се радвам да споделите вашите идеи за десерт с останалите от Великден козунаци :) А ето и моята идея :
Продукти:
- 1 изсушен козунак, нарязан на филийки;
- 250 гр. маскарпоне;
- 300 гр. рикота;
- 400 гр. квасена сметана /1 кофичка/;
- 50 гр. извара;
- 150 гр. пудра захар;
- 20 гр. кристална захар;
- 10 мл. ром;
- 10 гр. ванилена захар;
- 300 гр. ягоди;
- 1 ч.ч. пресни боровинки;
- филиран бадем за поръсване;
- 1 ч.ч. компот по избор;
Начин на приготвяне:
Подреждаме плътно сушения козунак във форма за торта и сиропираме с част от компота, смесен с рома и, ако не ви е достатъчно сладко, подсладено с кристалната захар.
В купа смесваме маскарпонето, сметаната, сиренето и изварата като не бъркаме прекалено много, за да не се втечни прекалено. Добавяме ванилената захар и пудрата захар и разбъркваме.
Така готовата смес разделяме мислено на 2 и разпределяме върху двата блата. Сглобяването на тортата е както следва, блат от козунака, сиропираме, мажем с крем, разпределяме от нарязаните ягоди и повтаряме като този път вместо ягоди посипваме с пресните боровинки и филираните бадеми.
Прибираме в хладилника за 24 часа.
Да ви е сладко :)
А музата ми този път беше красивия блог на Вкуснотека :)
Ели, чудесна тортичка, а и с тези плодове си представям колко е вкусна. Прекрасен ден ти желая!
ReplyDeleteБлагодаря :) Наистина е доста свежа и приятна. Хубав ден :)
Delete