Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Прасковена сурова торта



Без значение дали ще е изгряло жаркото слънце или ще вали лек дъждец, лятото си е лято и трябва всяка свободна минута да сме навън. Не знам за вас, но аз така хубаво и положително се зареждам винаги, когато съм някъде на разходка.


Разбира се, че и разходките по магазините също могат да окажат влияние на положителното състояние и настроение на човек, но не става въпрос за тях сега :)


Да виждаш как всичко се раззеленява, красотата, която ни заобикаля, е очарователна! Няма да забравя, докато бях в Щатите. Доста попътувах с колата извън града, в който се намирах. Това, което ми направи силно впечатление, бяха безкрайните полета. Дали облагородени и засадени с някакви култури или просто крайпътни райони, бяха само полета. Нямаше много дървета, храстчета, цвета и зеленина. Нямаше планини или хълмчета. Една голяма равна земя. 


Тогава се замислих колко красива е нашата природа. Досега не се бях замисляла или заглеждала толкова много, докато пътувам из България. 



За съжаление нещото, което не ми липсваше през океан, бяха картонените кутии от цигари, пластмасови шишета, найлонови торби, фасове, салфетки и всичко, което може да се намери в близост до пътя у нас. Жалко е как сами унищожаваме това, което имаме и как не се цени. Не знам какво трябва да стане, за да се изкорени този грозен навик. И разбира се, разликата. Ех, как може, когато същите тези хора са в чужбина, да се държат така, както трябва, да прибират боклуците си в чантата, докато не видят кошче за боклук. 


Сега да ви върна към хубавата торта с праскови. Покрай големите жеги, по - рядко ми се похапват тежки храни. Суровата торта е идеална за тези случаи. Вярно, че я приготвих преди няколко дни и в момента съм на вълна голяма шоколадова торта ... и май това ще е следващото предложение (т.е. сега е хубаво да тръпнете в очакване :)) )


Сурова торта с праскови

Необходими продукти за основата:
  • 1/2 ч.ч. накиснато сурово кашу;
  • 1 ч.ч. сушени червени боровинки;
  • 1 ч.ч. обезкостени фурми;
  • 1/2 ч.ч. сушени смокини;
  • 1 с.л. кокосово масло;

За плодовия блат:
  • 5 големи узряли праскови;
  • 1/2 ч.ч. накиснато сурово кашу;
  • 2 с.л. чиа семена;
  • 1 с.л. кокосово масло;
  • 1 ч.ч. обезкостени фурми;
  • 1/2 ч.ч. златна стафида;
  • 1/3 ч.ч. портокалов сок;

Начин на приготвяне:
Както повечето сурови десерти, този не прави изключение с приготвянето си. За да приготвим основата оставяме кашуто накиснато за 30-45 мин, докато си приготвим останалите продукти и обезкостим фурмите. След това слагаме всичко в блендер и смиламе. Мога да се похваля, че намерих изключително хубави и пресни фурми в магазините на Kaufland. Купих си няколко кутийки и съм много доволна!

След като всичко е смляно, поръсваме дъното на формата с какао, за да може по - лесно да излизат парчетата при нарязване на тортата и изсипваме сместа във форма с падащи стени. Притискаме с ръце, докато оформим блат. За да стане по - лесно и да не лепне сместа по ръцете ви, може да ги намокряте леко със студена вода.

Оставяме настрани и започваме приготвянето на блата като махаме обелките на прасковите и ги нарязваме на парчета. Почивстваме отново фурмите от костилките и всичко без чиа семената и портокаловия сок, се изсипва в блендера и се смила. След това започваме добавянето на портокаловия сок и след като сместа е готова, я изсипваме в купа и добавяме чиа семената. Разбъркваме с лъжица и разпределяме върху основата. 

Така готовата тортичка прибираме в хладилник за през нощта.

Да ви е сладко и слънчево :)



No comments:

Post a Comment