Последните няколко години сме свидетели на все по - голямата популярност на здравословното ''течение'' в храненето. За някои тази мода не е никак нова, но за други е нещо, което ще преоткриват занапред. Хората се ориентираха към разделното хранене, суровоядството, веган храните и т.н. И тъй като аз съм привърженик на фразата ''Здрав дух в здраво тяло'', подкрепям всички вариации на здравословното хранене. Мисля да ви представя Киноа.
Киноа бива причислявана към групата на зърнените култури, но въпреки това тя е близък родственик на спанака и за нейна родина се смята Южна Америка. Едни от най - големите производители на тази супер храна са Боливия, Перу и Еквадор. Има богат хранителен състав, лек орехов аромат, съдържа много калции, фосфор и желязо и не съдържа глутен. Хранителната оценка показва, че има високо съдържание на пълноценен протеин. В тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини и минерали. Семената на растението са богати на белтъчини - около 16%. Зърната на киноа се варят по същия начин, както и ориза и трябва да бъдат съхранявани на сухо и прохладно място.
През 2013г киноа е обявена за супер храна от Международната организация на обединените нации. Аз лично харесвам много киноа в салата и това, което добавям задължително е сирене. Било то синьо сирене или обикновено бяло солено сирене, винаги се получава добре.
Моят вариант за салата с киноа е:
- 1 салата айсберг;
- няколко листа радичо;
- 1 зелена чушка;
- 1/2 манго;
- 50гр черен боб;
- 1 ч. ч. киноа;
- 50гр сирене;
- 1/2 малка глава червен лук;
- маслини по избор;
Начин на приготвяне:
След като сварим киноата, изплакваме със студена вода.
Нарязваме салатата и лука, прибавяме черния боб, ситно нарязаната чушка и обеленото и нарязано на кубчета манго. Режем сиренето на кубчета и добавяме и него. Украсяваме с маслини.
Овкусих със сол, зехтин и балсамов оцет.
Въпреки че е в разрез с традицията зимно време да се пие червено вино, към така приготвената салата прибавих и чаша совиньон блан :)
No comments:
Post a Comment