Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Лилава торта с маскарпоне крем и плодове


Здравейте приятели!
Мина много време, откакто за последно имах време да отседна тук за малко и да драсна няколко изречения. 

Както някои от вас знаят, не бях в страната и програмата ми беше изключително натоварена ... Пътуването ми през океан започна с шумно парти последната вечер преди да замина. Партито беше по случай рожден ден, да не си помислите, че е било за мое изпращане :) До този момент винаги, когато летя, съм се старала да се наспя добре и да си почина преди полета. Но не и този път! Този път освен, че не спах изобщо, правих торта през 2/3 от времето от предходния ден, а и приключихме с празнуването в 4 през нощта, час преди да трябва да бъда на летището :)


Няма да ви лъжа и ще кажа само, че колкото зависи от мен, повече никога няма да повторя тази грешка! В началото ми беше забавно, приповдигнато настроение, но близо 26 часа по - късно, след няколко полета, прекачвания и 2 закъснели полета ... исках само да легна и да спя поне няколко дни :) Беше тежко пътуване! 

Все пак важното е, че като изключим моето неблагоразумие, всичко мина добре. 
Но повече за преживяванията ми през океан, в следващата публикация (която е в процес :) ).
Сега обратно към тортата! Една от хубавите и интересни торти, които съм приготвяла. Грабнах идеята от небезизвестната ни Вкуснотека. Един неизчерпаем ресурс на добри идеи!


Торта с маскарпоне крем

Необходими продукти:
Блат: (2 броя при по - голям диаметър или 3 при диаметър от ~20см.)
  • 250 гр. меко масло;
  • 1 средно голяма ч.ч. кафява захар;
  • 2 яйца;
  • 1 с.л. мед;
  • 1 и 1/4 средно големи ч.ч. брашно;
  • 1/2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 средно голяма ч.ч. прясно мляко;
Крем:
  • 100 гр. меко масло;
  • 1/2 средно голяма ч.ч. пудра захар;
  • 500 гр. маскарпоне;
  • 175 гр. филаделфия крема сирене;
  • 3 с.л. прясно мляко;
  • 2 ванилии;
  • кора от 1 лайм;
  • 1/2 средно голяма ч.ч. бита сметана;
  • Шепа боровинки;
  • Шепа ягоди, нарязани на филийки;
  • 1/2 ч.ч. кокосови стърготини;

За украса:
  • Плодове по избор
Начин на приготвяне:
За приготвянето на блатовете разбиваме с миксер маслото със захарта. Добавяме им едно по едно яйцата и след това меда и разбърканото с бакпулвер, брашно.
Накрая добавяме прясното мляко и отново разбъркване добре.
Аз пекох блатовете един по един. За целта избрах желатана форма с диаметър и изрязах 3 кръга от хартия за печене.
Загряваме предварително фурната на 180С, застиламе тавата с хартия за печене и изсипваме 1/3 от сместа. Заглаждаме с шпатула и печем за около 20мин.
Когато е готов, повтаряме същите стъпки с другите два блата.

За приготвянето на крема:
Разбиваме маслото със захарта и добавяме маскарпонето. Слагаме крем сиренето, млякото, ванилията и кората от лайм. 
Добавяме битата сметана и разбъркваме с шпатула. 
Накрая прибавяме и кокосовите стърготини.
Отделяме 1/3та от крема и му добавяме няколко капки сок от боровинки, за да го оцветим в лилаво и разбъркваме. Внимавайте да не прекалите със сока, за да не се разреди прекалено много и да стане труден за намазване.
Преди да го използваме, трябва да охладим крема за няколко часа в хладилник.

Сглобяване на тортата:
Взимаме блат, намазваме с крема, редим шепата ягоди, които предварително сме нарязали на филийки, за да е по - удобно за подреждане.
Отгоре поставяме втория блат, отново намазваме с крем и подреждаме боровинките. 
Поставяме последен третия блат отгоре и намазваме цялата торта с предварително оцветения крем. Декорираме с плодовете и прибираме в хладилник за няколко часа преди консумация.

Да ви е сладко и да е жив и здрав рожденника! :)

5 comments:

  1. Елиии, добре дошла! И какво завръщане само - красиво и очарователно! Очаквам и следващата публикация. :)
    Усмивки от мен!

    П.П. Ама наистина много се радвам, че си си у дома. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, ама добре заварила! :) И аз се радвам, че съм на моя земя! И толкова неща съм запланувала, че направо си се чудя откъде да ги захвана :))
      Усмивки много ти изпращам!! :)

      Delete
  2. Прекрасна торта и много красиви цветове! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Кате :)
      Поздрави и усмивки ти пращам!

      Delete
  3. Добре дошла Ели!
    Разкошна торта! Много свежа и апетитна и празнична!
    Сърдечни поздрави, в очакване на следващата ти публикация!

    ReplyDelete