Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Чийзкейк със сладко от малини


Понеделник е! Какъв хубав момент да започнем седмицата положително и стремително, за да издържим до Петък и да знаем, че изминалите пет дни са били успешни! Последната работна седмица за мен беше само два дни, защото си подарих една дългоочаквана почивка...


Действието се разви в един от най - нашумелите български ски курорти. Всичко беше хубаво, но имаше някои неща, които не ми направиха добро впечатление. Аз посещавам това градче от много години и в общи линии съм била свидетел на тоталното му преобразяване. Всяко посещение свързвам с уютен и топъл хотел, хубав басейн, пълноценна почивка. От друга страна с много механи в традиционен стил, с типични вкусни български гозби, разпалени камини, народна музика и весели компании. 


За да не правя реклама на заведения, места и т.н. Откакто ходя в този край, задължително отделям по час - два, за да посетя едно мое любимо заведение, където хапвам традиционен пататник. Ех, колко обичам пататник само! А ароматни хубави подправки, със златиста коричка от разтопен кашкавал. 


Първият път, когато опитах от това ястие, то беше с такава големина, че да можеш спокойно да се нахраниш, цената също не беше голяма (4лв). С настъпването на зимния сезон, както по традиция, цените стават двойни (8лв.). Онзи ден, когато отново отидох, цената беше осреднена (6лв), но пък размерът беше по - малко от половината от това, което помнех. 


Едно не разбирам. Този район, който зимно време е с абсолютно запълнена легова база, лятото по - малко, не страда от липса на посетители. Защо всеки път, побългаряването трябва да се изразява в разваляне на качеството, повишаване на цените и съответно едно лошо усещане, с което остават редовните посетители като мен?


Останалите месни заведения, отново в български стил, бяха поразвалили обслужването. Не стига, че си плащаме като за последно, не стига, че имат наглостта да имат меню за българи и такова за чужденци, не стига, че ти поръчваш свинска паржола с печени зеленчуци, те ти носят паржола със свинско, защото нямало зеленчуци без да предупредят, не стига, че там кедровите ядки имат друг облик - тиквената семка и т.н. мога да дам още много примери. 


Но наистина не разбирам, при положение, че всеки е отишъл там, за да си достави удоволствие и да разпусне, отишъл с вече ''отворен'' портфейл, с психологическата нагласа, че ще харчи пари, трябва да съжалява за това накрая?


Аз ще продължа да ходя в този край, заради атмосферата, която витае навсякъде, но вече ще гледам по друг начин на доскоро любимите ми заведения и ще имам едно наум за така наречените ''сервитьори'', които дори не знаят от коя страна трябва да се постави вилицата и ножа... Жалко!


Мога да съм благодарна, че компанията ми беше изключително приятна и това компенсира разочарованието на начина на обслужване и третирането на клиентите.


Това, което ще ви предложа днес, е новия любим десерт на баба :) Тя беше абсолютно очарована и възхитена от него. А знаете, че не е лесно да впечатлим баба, която има много повече опит от нас :)

Моля, на вашето внимание, Г-н Чийзкейк с какови бисквити и сладко от малини!


Необходими продукти: (за 24см форма)
  • 1 и 1/2 пакет бисквити ''Роден Край'';
  • 100 гр. масло;
  • 500 гр. крема сирене;
  • 100 гр цедено кисело мляко;
  • 180 гр. захар;
  • 2 големи яйца;
  • 200 мл. млечна сметана President;
  • сок от 1 портокал;
  • 1/2 ч.ч. сладко от малини;

Начин на приготвяне:
Натрошаваме бисквитите в блендер и им добавяме мекото масло. Смиламе добре до консистенция на мокър пясък. Изсипваме бисквитената смес във формата и притискаме добре, за да оформим блат. 

В миксер разбиваме крема сиренето със захарта и млякото, добавяме им едно по едно яйцата и сока от портокал. 
Най - накрая добавяме и течната сметана и след като сме разбъркали добре, изливаме върху бисквитената основа. 
Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 30 минути, докато краищата добият приятен златист цвят, а в основата ще изглежда леко суров. 
Когато е готов, фурната се изключва и отваряме вратичката леко, без да изваждаме чийзкейка. Оставяме го така, докато поизстине.


Когато е напълно изстинал, затопляме леко сладкото и намазваме отгоре. 
Аз поръсих с филирани бадеми и аранжирах с прясна мента :)


Да ви е сладко!



Източникът ми е красивият блог на Дани :)

8 comments:

  1. Правих подобен чийзкейк преди седмица и знам за какъв вкус иде реч. Че даже и с филирани бадеми е поръсен.
    Да ви е сладко.
    Усмихнат ден.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, филираните бадеми наистина си казаха думата за финална щриха :)
      Поздрави, Габи!

      Delete
  2. Вълшебен! А снимките ти са невероятни! Обожавам този стил. така и нямам представа как се постига:))) Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много благодаря, Кате :) А иначе аз преди време прегледах няколко клипчета в Youtube и намерих примерно как може да постигнеш този ефект ...
      Поздрави :)

      Delete
  3. Предполагам,че говориш за Банско,Ели....наистина е неприятно когато си се настроил така или иначе да похарчиш не малко пари ,а насреща-нищо или почти.
    Десертът ти е от моята любима категория-печен чийз-обожавам,но с течна сметана не съм правила никога,ще го имам предвид.Вземам си парченце и ти пожелавам лека нощ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Роси, улучи право в целта. Точно за Банско говоря ... жалко, че така се разваля всичко!
      Аз също много обичам печените чийзкейкове, но не ги приготвям често, за да избегна момента с преяждането им :))
      Топъл и успешен завършек на седмицата ти желая :)

      Delete
  4. Колко отдавна не съм приготвяла чийзкейк! Твоят изглежда примамливо вкусен, Ели! Признанието на баба ти, те е зарадвало много!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бети, мисля, че е дошло времето да ни зарадваш с някой красив и многоцветно украсен печен чийзкейк :)
      Признанието на баба ме зарадва, защото тя е един от най - големите ми критици!
      Поздрави и стремителен Петък! :)

      Delete