Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Последната. За тази година. С разходка до Виена?



Толкова отдавна не съм писала нищо тук и има толкова много неща, които искам да кажа, че не знам дори откъде да започна. Случвало ви се е, нали? А и като знам, че най - вероятно това ще е последният ми пост за тази година ... ех, време време, закъде все тъй бързаш?




Като цяло последният месец мина неусетно. Започвайки с много работа, но за кратко. Тази зима отпуската си започнах почти от втората седмица на декември. 
Имах няколко дни да приготвя всички подаръци, да ги опаковам и преди всичко, да измисля на кой какво. И всичко това в лудницата по време на трескавото коледно пазаруване преди Коледа. Защо трябваше всичко да се случи точно 5 дни по - рано ли? Ами защото Коледна Виена ни чакаше, а връщането беше на Бъдни вечер :) Беше си прекалено голям риск да пропусна да се подготвя с подаръците преди заминаването. А, да, да прибавим към коледното лудо препускане из магазините и моловете и опаковането на багажа.



Въпреки че сме декември, нямах никаква представа какви дрехи да взема. С който и да говорих, всеки казваше да се подготвя за катаклизми във времето и арктически студ, от друга страна прогнозата беше доста ... как да кажа .. на наша страна с тези 15 - 17 градуса. Опаковах няколко дебели пуловера, огромен шал (задължителен), шапка, ръкавици, слънчеви очила (също много задължителни) и останалото е ясно.



Дотук добре. Сега остана да намеря няколко кутии, в които да сложа останалите подаръци, които не бях опаковала. Трябваха ми големи картонени, разбира се, тематични за празника, кутии. Помислих си, че бързо ще приключа с това още в първия магазин, но уви, не познах.



Колкото и да не ви се вярва, а да ви кажа, на мен също не ми се вярваше, но отделих ден и половина в търсене на някаква кутия. В крайна сметка попаднах на правилния магазин в един от софийските молове, дори не погледнах цената и направо избрах това, което ми хареса (да, имаше и избор с различни цветове, големини, форми и т.н.). Сигурно ви се струва невероятно, особено ако вече сте се сблъсквали с този казус.


Вечерта преди заминаването - багажът почти стегнат, остават още няколко дребни съставни части, подаръците - купени и опаковани. Да не забравя, че трябваше да сготвя и всички сладки неща за коледната трапеза преди заминаването. Щолен, пенетонне , коледни линцери и  коледни меденки, празнични мъфини - готови. Вярно, че някои не дочакаха Коледата, но няма как. Все нещо сладко трябва да се хапва :)



Идеята ми беше да си почина преди заминаването, но се получи точно обратното. Както винаги става с плановете. Нали знаете за поговорката, че ако искаш да разсмееш Господ, трябва да му разкажеш за плановете си. Та и аз така. Вечерта преди полета никак не ми беше до смях, имах сили само да легна и да спя поне седмица.


А имах усещането, че това ще е пътуването, за което най - малко съм се готвила евър. По принцип съм организирана, проверявам с какво и как да стигна до хотела и обратно (до летището), работно време на местата, които искам да посетя (особено, ако е зима), как се стига до тях и куп други неща, за които може да се сети човек.

Кацането - не от най - леките, но го преживяхме.
Хотелът - хубав, топъл, добра локация.
Времето - студено, ветровито, усеща се около нулата.
Първи впечатления - красиво е. Но все пак искам да се наспя.

Бяхме във Виена още в 10ч сутринта, така че денят беше пред нас и план - графикът готов. 
След обичайната разузнавателната разходка в радиус до 15 минути от хотела завърши, се запътихме към най - близката ни забележителност.



Дворецът Белведере беше буквално на 2 спирки с трамвай номер 71 от временния ни дом. Няма да влизам в дълбоки подробности и исторически факти.



Той се състои от две части - Горен и Долен Белведере като и двете те са построени от Йохан Лукас фон Хилдебранд (добре, че имам всичко записано, иначе нямаше как да запомня това име). Първоначалната идея за двореца е била той да е вила за забавления в предградията на града. Строежът приключва през 1716 година.



Градините дори през зимата са много красиви и е истинско удоволствие да се разходиш из тях (като изключим пронизващият вятър). Интересното за водният басейн в тях е, че някога в него са плували нимфи и богини.
















Изкачихме се от долната част на двореца и още с навлизането към градината на Горен Белведере, видях първия коледен базар.





В този момент умората в очите и лекото раздразнение, че не съм се наспала, изчезнаха. Дори и посред бял ден базарът сияеше с очарованието на Коледа.





Украсата, светлинките и пробляскващите ръчно рисувани играчки за елха, озарени от слънцето допълваха картинката, ароматът на греяно вино и яйчен пунш, вурстчета и джинджифилови меденки ...











Срещу сумата от около 4 евро можеш да получиш чаша от сгряващите напитки и срещу още 3 евро красива порцеланова чаша, която да вземеш след това за себе си.



Вече добре изнемощяли и измръзнали, се спуснахме по външната стена на двореца към центъра, обратно откъдето сме дошли. Очаквано, не издържахме и тръгнахме по непознатите улички на Виена.




Минахме покрай красива сграда, декорирана с изящни скулптури и позлатени архитектурни орнаменти. Оказа се, че там се помещава Френското посолство.



Наблизо трябвало да бъде и нашенското, но така и не го намерихме. Не видяхме и Българския флаг. Няма как да не ми направи впечатление градския транспорт и многобройните колоездачи. Целият град е опасан във велоалеи, за които дори има светофари и алеи за пешеходци. Всички автомобили се движат спокойно, спазват дистанция и е абсолютно немислимо да се ''хвърчи'' по трамвайната линия (с глупавото оправдание, че бързаш). 



Стигнахме до красивата катедрала Карлскирхе (след любезната корекция от Роси :). Благодаря!), пред която се беше сгушил поредният Коледен базар.



А в центъра му имаше ''детска площадка'' от сено, на която се разхождаха сладки прасенца и други симпатични четириноги. Навсякъде се усещаше духа на Коледа.













От там се отправихме към хотела. А аз от своя страна ще се отправя към края на последната публикация за тази година и си запазвам правото да продължа с пост за Виена новата година :)

Мили приятели, искам да благодаря на тези от вас, които следят блога, макар и тихо, на тези от вас, които отделят от времето си и изпращат писма, коментират и черпят идеи от блога! Ще ви пожелая това, което аз пожелавам на себе си.

Бъдете здрави, усмихнати, позитивни, уважавайте себе си и следвайте целите си, защото само тогава нещата, които сте набелязали, стават реалност. Желая ви много творческо вдъхновение и бъдете нечия муза, обичайте се и дайте всичко от себе си да намирате повече време за близките си и заниманията, които ви правят щастливи, през следващата година!

Весело посрещане на Новата Година!









 

6 comments:

  1. Благодаря ти, че ме върна там отново след два месеца!
    Все едно не е мръднала- все същата си е- красива и романтична!
    Обожавам я! Весело посрещане на 2015 година с пожелание за много здраве,щастие и усмивки!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че ти е харесала публикацията, Габи :)
      Благодаря за милите думи!
      Весело посрещане на Новата година и на теб! :)
      Поздрави и усмивки

      Delete
  2. Ели, ама какъв завършек само на 2014, искам и аз! :)
    Весело посрещане сега ти желая на 2015 и много, много щастие да те връхлети с нея! Бъди здрава и обичана. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Гери и Честита Нова Година на теб :)
      Бъди много здрава, щастлива, обичана и обичаща! И все така позитивна :)
      Поздрави

      Delete
  3. Честита нова 2015 година, Ели!
    Нека е мирна,успешна,доходна,благодатна,щедра,благословена и много щастлива!
    Здраве, късмет,обич,разбирателство и хармония да ви съпътстват през цялата година!
    Страхотно време сте случили ,можеше да е и по-зле,студено,но поне е било слънчево.
    Въпреки това във Виена има толкова какво да се види,че си е най-добре това да е от късна пролет до ранна есен.
    Ако позволиш една корекция-базиликата от снимките не е Стефансдом,а Карлскирхе :)) .
    С пожелание за още много вълнуващи пътувания през новата година!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Честита Нова Година и на теб, мила Роси! :)
      Първо да благодаря за хубавите пожелания! Бъдете и ти и цялото семейство много здрави и обичани!
      Много късмет, време за нещата, които те правят щастлива и повечко пътувания, за да опознаваме света :))
      Благодаря и за корекцията ... да ти призная, не бях особено сигурна и до последно се колебаех, но вече е поправено и откоригирано :))

      Поздрави и усмивки :))

      Delete