Докато някои постят, други хапват топли вкусни питки със сиренце ...
Последните една - две седмици, откакто застудя по - осезаемо, много ми се иска да се събудя и да ми мирише на топли питки, масло и разтопен кашкавал.
Представихте ли си го?
Представихте ли си го?
Не знам дали вече ви казах, но все пак да не забравя да ви кажа колко много искам да завали сняг вече :) Да стане всичко бяло и чисто поне за един ден. Имам усещането, че хората чакат снега, за да започнат с коледните украси и да засветят многоцветни лампички по прозорците.
Преди броени дни ми беше дошла музата за пореден път, искаше ми се да забъркам набързо я хляб, я питки, я баница. Но разбира се, времето не беше на моя страна. Но моментът дойде :)
В събота е Никулден и всички са на вълна ''риба''. Аз няма да съм вкъщи, но със сигурност ще се постарая да не съм в разрез с традицията и да хапна вкусна рибка.
А вие на каква се спряхте за празника?
Наред с традиционното рибно ястие, всяка домакиня трябва да омеси и домашен хляб, който да придружи основното на празничната трапеза.
Каквото и основно ястие да сте си избрали, малките кашкавалени питки ще са идеалното допълнение. Още повече, ако очаквате гости.
Лесни, бързи и изключително меки и вкусни!
Грабнах ли вече вниманието ви :)
Ако и вие сте се влюбили в тези малки ухаещи на разтопен кашкавал питки, вижте рецептата:
Необходими продукти:
- 200 гр. натрошено сирене;
- 1 яйце;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 100 мл. олио /разтопено масло/;
- 1 ч.л. сол;
- 1 ч.л. сода;
- 400 гр. брашно;
- 100 гр. настърган кашкавал;
- 1/2 ч.л. захар;
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и в него се прави ''кладенче''. Там се изсипват натрошеното сирене, яйцето, олиото, солта и киселото мляко с угасената в него сода. Замесва се меко тесто и се добавя още брашно, ако е нужно.
Добавяме постепенно и настъргания кашкавал като си оставяме малко за поръсване отгоре върху питките.
Оставяме тестото да си ''почине'' около 30 мин. През това време загряваме фурната на 200С градуса. От тестото се оформят малки топки, поръсват се с кашкавал /може и подправки по избор/ и се подреждат в намаслена тава. Намаляваме фурната на 180С градуса.
Пекат се до готовност.
Да ви е сладко и весел празник!
Със сигурност грабна вниманието ми, чак тук усещам как ухаят. ;)
ReplyDeleteВесел празник, Ели!
Гери, няма да ти казвам, че в момента цялата къща мирише на домашната чубрица от баба :)))
DeleteВесел празник и на теб, мила Гери! :)
Здравейте! Много ми хареса рецептата и съм решила утре да изпека тези питки. Искам да попитам: захарта кога/къде се слага (предполагам с другите съставки) и тестото къде "почива" - в хладилника или на стайна температура. Благодаря за вдъхновението и лек ден! Здравка
ReplyDeleteЗдравейте, захарта се слага заедно с останалите подправки при замесване на тестото. Ако искате, може да ги направите и чеснови като добавитв малко смачкан чесън също при замесването или след като са готови за фурната, да поръсите с него отгоре.
ReplyDeleteЗа почиването, аз ги оставям в съда, в който ще пека и ги покривам с хавлиена кърпа, докато фурната загрява :)
Може също да импровизирате с подправките, все пак е важно да ви е вкусно :)
Успех, Здравка, и ще чакам после да кажете дали са се харесали вкъщи :)