Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Пенетоне или Италиански Коледен Козунак



Когато за първи път разбрах за Пенетоне и като чух, че това е Коледен Козунак, вече го обичах :) Обожавам козунак и с голямо желание си го хапвам по Великденските празници и идеята да го имам и на Коледа, веднага ме спечели.




Всъщност това е по - скоро Италиански хляб, но ние го опреличаваме на козунак. И да ви кажа, с изключение на това, че не е толкова сладък, на мен си ми приличаше съвсем досущ на козунак.



Доколкото успях да намеря и да прочета, историята на Пенетонето идва от Милано /Толкова красив и впечатляващ град!/ от 15ти век. За незапознатите, като мен, Пенетоне от италиански означава ''Хлябът на Тони''. Тони бил пекарът на тогавашната властваща фамилия в италианския град. Сега е време историята да ви очарова много, защото се намесва романтичният фактор.



Младото момче Тони било влюбено в наследницата на фамилията и по всякакъв начин се опитвал да я впечатли. Пеел серенади, поднасял различни изтънчени ястия, но без успех.
Една вечер Тони получил заповед да омеси хляб за сутрешната закуска на особите от фамилията. За лош късмет, момчето забравило закваската за хляба и на сутринта тя била утроила обема си. За да замаскира какво е направил, а и нямало вече време за нов хляб, той добавил каквито сушени плодове имал в кухнята си и го поднесъл така, с риск да загуби работата и главата си.
Късмет било, че хлябът се харесал на господаря му и още повече, той станал любимия му хляб.
Предполага се, че с него впечатлил и младата девойка ... Натам историята мълчи.
Но едно е сигурно, че рецептата е останала непроменена от векове.



Друг вариант на същата история е, че млад аристократ се влюбил в дъщерята на пекаря Тони. Тази история се случва по същото време, 1940г, пак в Милано :) За да впечатли бащата на избраницата си, влюбеният младеж се престорил на чирак сладкар и приготвил невероятен сладък хляб със захаросани плодове. Разбира се, бащата бил впечатлен, хлябът бързо се изкупил от пекарната и момчето спечелило момата.

Тази история също ми допада :)



Която и да си харесате, с хляба няма да сбъркате!
В Италия е много известно и добре познато печиво. По нашите географски ширини се появява предимно по Коледните празници, въпреки че аз мисля, че може да се хапва по всяко време на годината :)

Рецептата, която избрах, не беше от проверен източник. Защо направих така, да ме пита човек. По принцип избягвам ''пльоснати'' рецепти в сайтовете, защото вече два пъти изхвърлям полуготови, недоизпечени творения ...
Както и да е. Важното е, че след близо 6 часа в кухнята / с втасването/, си хапнахме вкусен Коледен козунак /хляб/ :)



Рецепта за Пенетоне, или Италиански Коледен Хляб:
  • 20 гр. прясна мая;
  • 70 гр захар;
  • 8 с.л. топло мляко;
  • 6 жълтъка;
  • 750 - 900 гр. брашно;
  • 1 ч.л. сол;
  • кората от един лимон;
  • кората от един портокал;
  • 120 гр. меко масло;
  • 4-5 с.л. малки стафиди;
  • 5 с.л. захаросани плодове по избор;
  • 1 ванилия;


Начин на приготвяне:

Стопляме леко млякото и добавяме маята с 1 с.л. захар, оставяме настрана за 5-10мин да шупне.
В купа изсипваме жълтъците, ванилията, лимоновата и портокаловата кора, солта, захарта и шупналата мая и разбиваме.
Постепенно започваме да добавяме брашното. И накрая добавяме мекото масло. Трябва да се получи твърдо за месене тесто.
Оформяме го на топка и го прибираме в намаслена купа да втаса за около час, покрито с кърпа. /при мен отне 2 часа!/
След като тестото е втасало, оформяме дупка в средата и изсипваме захаросаните плодове, нарязани на малки парченца. Замесваме отново добре, за да се разпределят хубаво парченцата плод, намазваме го с разтопено масло. и оставяме за повторно втасване отново за около 1-2 часа, този път във форма, покрита с хартия за печене.
За късмет, аз нямах достатъчно хартия за печене и подходяща форма, така че моят Пенетоне не е с типична форма, но пък ви гарантирам, че беше много вкусен :))
Формата, която търсим, е на кръгъл и висок козунак. В избраната форма трябва да образуваме ринг от пекарска хартия.

След като тестото е втасало повторно, е време да включим фурната на 200С без вентилатор по възможност. Когато е загряла, намазваме добре Пенетонето с разтопено масло и слагаме да се пече. Наблюдавайте го, за да не започне да прегаря! След 10тата минута, намалете фурната на 160С и когато започне да потъмнява отгоре, е добре да го покриете с алуминиево фолио, за да не прегори. Печем около 35-40мин.

Когато е готов, не го вадете веднага, а оставете вратичката на фурната отворена за 5мин. Поръсваме обилно с пудра захар и сервираме :)

Вие може да импровизирате и да го залеете с разтопен бял шоколад, да го украсите по някакъв начин. Аз си го харесах така :)

Да ви е сладко и Коледно :))

No comments:

Post a Comment