Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Празнични Коледни Мъфини с бял шоколад и джинджифил


Продължаваме в духа на Коледа! Вече официално сме в Декември!
Само снегът липсва. Дори преди няколко дни събрах една огромна торба с шишарки, които мисля да вкарам в празничната украса :) 
Ако имате някакви добри идеи, споделяйте! :)


Ще се постарая целия месец Декември да представям празнични рецепти. Много ми се иска да са в тон с Коледните пости, но не знам дали ще ми се получи. Опитвала съм се да постя, сутрешното кафе с мляко за нищо на света не си го давам.


Сами по себе си мъфинчетата са много вкусни и не мисля, че им трябва допълнително овкусяване, но понеже често се ''храня с очи'', та винаги искам още нещо! В случая това беше бял шоколад и захарна коледна поръска. 


Празнични Коледни Мъфини с бял шоколад и джинджифил

Необходими продукти: за около 15 броя
  • 1/2 ч.ч. кафява захар;
  • 1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно;
  • 1 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.ч. фини овесени трици;
  • 2 средноголеми ябълки;
  • 50 гр. шоколадови капки;
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко /поне 3%/;
  • 1/2 ч.ч. вода;
  • 5 с.л. олио;
  • 1 голямо яйце;
  • 1 и 1/2 ч.л. сода за хляб;
  • 1 ч.л. канела;
  • 1 ч.л. сух смлян джинджифил;
  • 1 с.л. ром;


За украсата:
  • ~100 гр. бял шоколад;
  • 2-3 с.л. олио;
  • Коледни захарни пръчици;

Начин на приготвяне:
Смесваме яйцето, брашното с бакпулвера, овесените трици, захарта, киселото мляко с угасената в него сода, олиото, канелата, джинджифила и рома в дълбока купа и разбъркваме, докато съставките се хомогенизират.
Бъркайки, започваме да прибавяме водата и накрая изсипваме и шоколадовите капчици.
Сега е моментът да обелим и нарежем на малки парченца ябълките и да ги прибавим в сместа.

*Ако ви е направило впечатление, че мазнината е малко, много сте прави :) Хартиените формички за мъфини залепват и е трудно да се отлепят, без да се откъсне малко от хартията. Може да използвате силиконови формички за мъфини, при които не е необходимо поставянето на хартиени. Или да намажете с малко олио/разтопено масло хартиените преди да изсипете сместа. 

Така готовата смес изсипваме във формичките и печем в предварително затоплена фурна на 165-170С, до лек златист цвят и суха клечка.

Когато са готови, оставете мъфините да изстинат и през това време може да разтопим белия шоколад с олиото на водна баня.


Важно е мъфините да са поизстинали, когато изсипваме горещия бял шоколад.
Изчакваме малко да стегне и поръсваме с коледите захарни пръчици.

Да ви е сладко и Щастлив Декември! :)



4 comments:

  1. Много красиви снимки! Страхотна рецепта! (y)

    ReplyDelete
  2. Дами, благодаря ви за милите думи! :)
    Поздрави!

    ReplyDelete