Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Лимоново Тирамису със Смокини

На връщане от морето бях твърдо решена да си взема малко смокини, защото до този момент не бях виждала из столицата. Спряхме на една от сергийте на излизане от населеното място и внимателно подбрах половин торба. Дотук добре. Вече бях започнала да обмислям идеи за десерт, но когато се прибрахме в София, се оказа, че желанието ми да опитам различни морски храни, ми е изневерило и съм с хранително отравяне. 



Колкото и да не ми се искаше, няколко дни лежане, ходене по болници и куп други ''приятни'' неща. И така смокините започнаха да презряват. На четвъртия ден лежане се принудих да стана и да поне да ги замразя, защото не знаех кога ще имам сили да приготвя, каквото и да било. Още два дни по - късно, вече бях малко по - добре и желанието и ината ме накараха да стана за час, за да приготвя в бързината тази изключително лесна рецепта за лимоново тирамису. 


За нея не са ви необходими кой знае какви специални съставки, всички от тях може да намерите в по - големите супермаркети.


Лимоново тирамису със смокини: 
/продукти за тавичка с размери 20см./
  • 2/3 ч.ч. лимончело;
  • 2/3 ч.ч. оризово кокосово мляко;
  • бишкоти, колкото да покрият дъното на тавичката;
  • 250 гр. маскарпоне;
  • 100 гр. заквасена сметана;
  • 150 гр. извара;
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар;
  • пудра захар на вкус;
  • шепа нарязани смокини;
  • 1/3 ч.ч. нарязани орехи;
Начин на приготвяне:
Подреждаме бишкотите на дъното на тавичката и ги заливаме равномерно с лимончелото и кокосовото мляко.
В отделна купа смесваме изварата, маскарпонето, сметаната и ваниловата захар. Разбъркваме до хомогенност и прибавяме пудра захар на вкус.
Така получената смес изливаме върху бишкотите и заравняваме.
Отгоре подреждаме смокините и поръсваме с нарязаните орехи.

Прибираме в хладилник за няколко часа!
Да ви е сладко и до следващия път! :)



6 comments:

  1. Разбирам, че неприятностите са минали и се надявам неразположението да е забравено. Ели, направила си много апетитно тирамису! Представям си колко е ароматно, гарнирано с тези разкошни смокини!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Бетиии, още се боря с настинка/грип/вирус или каквото е там. Ужасно е! Но поне успях да направя един десерт, да не съм капо за цяла седмица :) Наистина е ароматно и си заслужава. Още повече, че може да се сложат и каквито плодове имаш под ръка :)

      Delete
  2. Ех, че е лошо нещо такова да те сполети в края на почивката! Дано си по-добре! Тирамисуто е страхотно, искаше ми се да видя и един хубав сочен разрез, ама следващия път :) Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, не е особено приятно навън да е 35 градуса, а ти да си с температура, но се надявам, че до няколко дни вече ще съм добре. Тирамисуто го рязах много късно и вече не ми се занимаваше да го снимам .... /не ме убивайте :)/ Но обещавам за следващия път, че ще има красиви разрези! :)
      Поздрави, Зори :)

      Delete
  3. Обожавам смокини, жалко, че не си могла да си ги хапнеш пресни... Но пък трансформацията е много апетитна, че и отгоре! Ние с половинката се оглеждаме от 2 месеца край 2 смокинови дървета в селото и все още не са готови... Толкова време да не узряват! Вече съвсем озверяхме да ги чакаме! Та не вярвам да ги ядем по друг начин, освен мити :)
    Да се оправяш бързо, Ели! Усмивка от мен! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тики, и аз се оглеждах за такива дръвчета, но накрая се принудих да си купя и то какво стана! Но си бяха пак много вкусни. Сега гледам, че по супермаркетите са пуснали /най - накрая!/ и може да купя, та поне веднъж да си хапна пресни пресни :) Дано вашите да узреят по - бързо, че то от чакане, съвсем ще огладнеете :)
      Поздрави и усмивки! :)

      Delete