Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Спрете земята, искам да сляза!

       Няма да се чудя дали знаете или дали ви се е случвало, защото не познавам такива хора, но се сещате за онези моменти, когато едното лошо не идва само. Да, сега е един от онези моменти. И единственото, което ми се върти в главата е ''Спрете земята, искам да сляза.'', не за друго, а защото като тръгне такава поредица от злощастни събития, няма спиране и нещата отдавна не зависят от нашите усилия и желания. Сега сигурно си спомняте последния път, когато се сблъскахте със ''съдбата''.



   Която уж ни поднасяла разни перипетии, за да ни научи на нещо или да ни покаже къде бъркаме, но в момента не ми е до удължената версия. Бих искала да има бутон като този на клавиатурата ''END'', който те ''откарва'' директно накрая. Та и аз така, много искам такъв бутон, но може би така ще пропусна цялата философия около неприятните моменти и няма да вникна в поука от тях... Жалко, но няма да разбера.



      И когато дойде тази ''поука'' от живота в цялата й ''красота'', всяко малко дребно нещо от ежедневието се превръща в дразнещо и непоносимостта и нетърпението към него, стават мигновени. Раздразнението от нашето поведение в погледа на неразбиращите нормани хора наоколо се чете в очите им. Но за съжаление, ние няма какво да направим.
      И блъскаш ли, блъскаш главата в стена от неправда в нашите очи. Било тя да се отнася за отношението на някого, за неправилно паркиралата кола, за закъснелия автобус, за неодобрения десерт дори, за закъснялата сметка, за времето..
      Точно тези моменти не разбирам. Защо цялата вълна от кофти случайности/ или не чак дотам/ трябва да се случи наведнъж? Или това е начина на кармата за ''бързо отлепване на лепенката''. Колкото по - бързо я отлепиш, толкова по - малко ще боли. Знам ли...

      Но стига толкова приказки, ще видим какво ново ще донесе днешният ден! А досега това е Шоколадов тарт с фъстъчено масло. Този десерт, направен с ''щипка любов'' ... да, но и тя не помогна най - големият ми критик да го погледне с отвращение колко много не му харесва ... Е, нека приемем, че това е един от ''онези'' моменти и да си направим лимонадата!

Необходими продукти за Шоколадов тарт с фъстъчено масло:
За основата:
  • 150 гр. обикновени бисквити:
  • 140 гр. меко масло;
  • 120 гр. сурови лешници;
  • 2 с.л. пудра захар;



За плънката:
  • 250 гр. черен шоколад;
  • 400 мл. сладкарска сметана;
  • 3 яйца;
  • 1 ампула ванилия; /въпреки, че и ром ще пасне добре/
  • 2 с.л. какао;
  • 30 гр. фъстъчено масло;

За декорация:
  • Ягоди;
  • Какао;
Начин на приготвяне:
      В чопър /или използвайки малко чукче/ смиламе лешниците и бисквитите и ги изсипваме в купа. Към тях добавяме пудрата захар и мекото масло. Идеята е да се получи смес с влажност като мокър пясък.
     Така получената смес се изсипва във форма, с падащи стени, с диаметър около 31см. Притиска се добре към дъното и стените и се слага в камерата за 15мин.
     След като извадим формата от камерата, намазваме дъното/върху основата от бисквити/ с фъстъченото масло и я връщаме за още около 10 мин в камерата.

     За приготвянето на плънката трябва да затоплим сметаната в съд, до кипене. Когато този процес започне, се сваля от котлона и се изсипва върху начупения на дребни парченца шоколад. Към него е прибавено какаото. Оставяме за 30 секунди и разбъркваме енергично. Накрая добавяме и ампулата ванилия.
     Когато тази смес изстине за 5 минути, едно по едно с много бъркане между тях, прибавяме яйцата.



     Шоколадовата смес се излива върху основата и се пече в предварително загрята фурна на 175С градуса за около 35-40мин.

     След като се извади от фурната, се оставя да изстине напълно и се прибира в хладилник за няколко часа.


  
 Декорираме с ягоди и поръсваме с какао.

Да ви е сладко!

2 comments:

  1. Да, има такива моменти и ....никакви "дълбоки сентеции" и "поуки " няма да ти помогната да се почустваш по- добре ! Просто прави това което ти доставя удоволствие и те откъсва от грижите , а явно това което ни поднасяш тук е едно голямо удоволствие за теб ! Много личи как всичко тук е докоснато с любов ! Дано всичко ти се подреди възможно най- добре !
    п.п.От мен - щипка благодаря, за положителното място което създаваш тук !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте, Анжела! Благодаря ви за този коментар! Понякога наистина му е нужно много малко на човек, за да се зарадва!
      Радвам се, че моето местенце ви харесва! :) Поздрави!

      Delete