Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Първа спирка - Болоня, Италия


























Готови ли сте за разходка?
Организацията за тази беше направена буквално за няколко часа. И си мисля, че това е от онези неща, които се случват на момента, в бързината, без всякакво предварително плануване и след които се чувстваш презареден и получават се страхотно.



Първоначалната идея беше да направим дълъг уикенд по морето (4 дни), датите бяха фиксирани и оставаше да запазим място за спане. Бяхме се спряли на няколко места по родното крайбрежие, но след като не намерихме места, изчетохме куп лоши отзиви за повечето, за плажа, за отношението на обслужващия персонал по заведенията, за мръсната вода, в която плуват неясни неща .... желанието за почивка започна да изчезва. 


Когато става въпрос за екскурзия или почивка в чужбина, обичам да планувам всичко до последно и не се възползвам от услугите на известни туристически компании, с изключение на една. Работещите там са изключително разбрани хора и в общи линии могат да организират пътуване по мои си критерии. В 99% от случаите организацията се състои в това да проверят и запазят избрания от мен хотел и да проследят най - изгодните самолетни билети, да направят онлайн чек-ин и да държат връзка с мен постоянно. 


Та след като досадата започна да се настанява трайно още преди да сме заминали за родния бряг, си припомних, че скоро не съм поглеждала какво предлага фирмата. Намерих точно това, което търсех и имах нужда. Защо ли? Ами защото усетих как чувството на досада се изпари, желанието ми за пътуване се завърна и музата ми наред с него. Намерих екскурзия за 4 дни и то точно въпросните дати, на които се бяхме спряли, а мястото беше Италия, Болоня. Дори не ме интересуваше какво има в Болоня. Мислех само за паста, пица, хубаво вино, полет и места, далече от България. В последствие разбрахме, че Болоня се намира на изключително стратегическо място. С влак можеше да се стигне до Венеция, Верона, Пиза, Милано, Флоренция и още други за еднодневни екскурзии.


В следващите няколко часа обсъдихме идеята с хората, с които щях да пътувам, свързахме се с фирмата и бяхме платили билетите и хотела. И тръпката се върна! Оставаше само да изчакаме следващите 3 дни и да заминем. Нямах търпение, а италиански песни звучаха в главата ми! Знаете, че в такива моменти, работата е по - лека, времето минава по - бързо и настроението ти е някак си по - приповдигнато.


В събота сутринта багажът беше стегнат, фотоапаратът зареден и бяхме готови за излитане.
Въпреки че се казва, че Болоня е индустриален град, аз се влюбих в него. Не е много голям и за един ден може да се разгледа, но пък е много красив. Малките улички, усмихнатите италианци, красивите италианки, вкусната храна, студеното вино, цветята, архитектурата и цветовете, малките магазинчета, историята ... нямаше нещо, което да не ми хареса.


Хотелът ни се намираше в близост до гарата и на около 15тина минути пеша до центъра по централната улица - Via Indipendenza, на която се намираха повечето интересни обекти. През уикенда улицата се затваря и е само за пешеходци, но и през останалото време туристите окупират половината от нея. По самата улица има много китни ресторантчета с малки маси и бели покривки, кафенета и гелатерии (сладоледени къщи). В този ред на мисли, задължително трябва да опитате сладоледа, ако отидете там! Цените са в порядъка от 10 - 15 евро за пица, паста и салата. Пиците нямат размер, всички са големи :)


В края на улицата или по - точно казано, стигайки централната част на града, се озовахме на площад Piazza Maggiore. Там се намира и друга забележителност - фонтанът на Нептун. Няма да ви изброявам къде да отидете, по коя улица да хванете, ако отивате там и къде задължително да седнете да хапнете, защото всяка една е уникална и си заслужава да се види. Пищната архитектура ще ви води, а ако сте гладни, знаете как да се ориентирате къде да седнете :) 


Разгледайте снимките и се пренесете на това магично място.


 


















































9 comments:

  1. Много красиви снимки! Поздрави

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Дени, радвам се, че ти харесват!
      Поздрави :)

      Delete
  2. Страхотна разходка сте си направили,Ели и със сигурност е била сто пъти по-благодатна от почивка на нашето море!Благодаря за споделените снимки,щастлив август!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Роси :) Наистина си заслужаваше в пъти повече от първоначалния план.
      Надявам се скоро да успея да кача снимките от Венеция и Флоренция.
      Поздрави и хубав август! :)

      Delete
  3. Благодаря ти, Ели, за хубавата разходка! Прекрасни снимки! Поздравления! :)

    ReplyDelete
  4. Страхотни снимки, върнаха се спомените ми от този красив град. Благодаря ти!

    ReplyDelete
  5. Страхотни снимки и увлекателно разказано! Сякаш успях де се пренеса там!
    Поздрави и хубава седмица! :-)

    ReplyDelete
  6. Ели, Ели... Разхождай ме, наслаждавам се напълно. :)
    Поздрави! :)

    ReplyDelete
  7. Ели, чудесна разходка! Прекрасни снимки, наистина се потопих в този град!

    ReplyDelete