Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Лек ванилов чийзкейк


Както казва Чолака - "Не си мислете, че това са жеги, те тепърва ще настъпват, така че заредете се с търпение и вода, до 38-39 градуса жеги до края на тази седмица." Лятото идва с пълна сила, лятното настроение настъпи малко по - рано. Явно наистина изместваме сезоните с около месец и половина.



От миналата година по това време досега, толкова голяма разлика с настоящето, че чак ми се струва нереално. Но когато започнеш да си правиш планове, кармата решава да ти покаже своите и нещата отиват в друга посока. И винаги е за добро, разбира се, нищо, че понякога не го разбирам веднага. Промените почти във всеки един аспект от живота са факт и продължават с пълна сила. А какво по - хубаво от промяната? :) Няма да задълбочавам в промените, но ще ви се похваля с още едно важно нещо през изминалите няколко месеца! Научих се, че мога да отглеждам не само кактуси и не съм толкова загубен случай в цветарството :)


След горещите кексчета от миналата седмица сега е ред на нещо по - лекичко. Чийзкейк без много добавки. Семпъл и съвършен в своето несъвършенство. Просто той! :) И точно заради това всички го харесаха, та даже направих и втори два дни по - късно ...


А какво ще ви трябва да го приготвите ли?
За блата ще ви трябват:

  • 200 гр. обикновени ванилови бисквитки;
  • ~ 70-80 гр. меко масло;


За чийзкейка:

  • 3 големи яйца;
  • 150 гр. заквасена сметана;
  • 3 опаковки крем сирене Филаделфия;
  • 2 ванилии;
  • 230 гр. захар;
  • 30 гр. брашно;



Начин на приготвяне:
Разбиваме бисквитите и мекото масло в чопър до мокър мясък и го изсипваме във форма с падащи стени с диаметър около 27-28 см. Оформяме блата и оставяме в хладилник, докато приготвим чийзкейка.

За тази цел разбиваме захарта и крем сиренето, след това прибавяме сметаната, а след нея едно по едно яйцата при непрекъснато разбиване. Добавяме ванилията и брашното и продължаваме разбиването, докато получим гладка смес.
Нея изливаме върху бисквитената основа и печем на водна баня в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 70 минути. Ако печете с вентилатор и започне да загаря отгоре, го покрийте с фолио. Не отваряйте вратичката на фурната, за да не настъпва рязка смяна на температурата.
Когато е готов, изключете фурната и отворете вратичката, оставете чийзкейка за 20тина минути да изстине във фурната и след това го извадете. Когато изстине напълно, е вкусен за консумация, но на мен повече ми харесва след една нощ в хладилника.


Аранжирах с разбита сметана с малко лавандула. Това, разбира се, е по желание :)
Да ви е сладко!


4 comments:

  1. Хм, щом казваш, че един чийзкейк може да е лек, вярвам ти, Ели... ;) Макар че мен това не ме притеснява. За парче от тази сладост винаги се намира място. Страхотен е и то точно с лавандуловата сметана! :)
    "И винаги е за добро, разбира се, нищо, че понякога не го разбирам веднага." - много, много правилно... И аз се опитвам да вярвам в същото.
    Усмихнат ден, Ели!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Гери, извинявай за закъснелия коментар!
      Благодаря ти за милите думи и успешна седмица :)

      Delete
  2. Разкошен десерт от най-любимата ми категория,Ели!Никога не съм пекла чийз на водна баня.И само като една полезна отметка-аз ползвам маскарпоне вместо Филаделфия,по-изгодно излиза като се съпоставят грамажите.Благодаря за споделената рецепта,поздрави и прекрасна нова седмица!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Роси! Да ти кажа, не съм пробвала да пека така маскарпоне, но със сигурност следващия път ще опитам! Права си, че ще излезе по - изгодно ...
      Поздрави и хубава седмица :)

      Delete