Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Един от най - обичаните десерти - Милфьой


По произход от страната на кулинарията, т.нар. в България ''Наполеон" десерт, най - после се "дореди" да бъде приготвен и в моята кухня. Според оригиналната рецепта (и Уикипедия) десертът се приготвя от три пласта бутер тесто, между които има сладкарски сметанов крем.



Ако потърсите в интернет търсачките, най - вероятно повечето снимки, които ще видите, ще включват малини, къпини, ягоди или някакъв друг вид плод. По принцип оригиналната рецепта няма тези "екстри", но да си признаем, изглежда по - добре с тях :) А и на мен лично ми беше по - вкусно.


За първи път рецептата е описана от французина Пиер де ла Варен през 1651та година. Ето тук може да прочетете как той е приготвян в различните страни по света.


Да ви кажа откровено, бях виждала десерта из интернет, по снимки, кулинарни списания и т.н. но дори не ми беше минавало през ум, че всъщност това е "нашата" Наполеонка. Може би защото съм свикнала с тези, които се продават по закусвалните.


Но както и да е! Задължително трябва да си приготвите тази вкусотия! Няма да съжалявате и ще свърши още преди да сте си помислили да му направите снимка и да се похвалите в социалните мрежи! 
Аз как успях ли?! Ще ви кажа! Успехът се крие в това да го приготвите, докато сте сами вкъщи. Така хапвате една порция, докато се хвалите във ФБ и има време да се насладите, защото едно ще ви е напълно достатъчно! Освен, ако не сте много лакоми :) Но пък то и в това няма нищо лошо! Човещинка си е все пак :)


Хайде сега към рецептата!
Необходимите продукти за 5-6 броя:
Пакет бутер тесто - ако намерите охладено, по - добре. Ако не - ще трябва да го изчакате да се размрази.
250 мл сладкарска сметана;
60 гр. заквасена сметана;
50 гр. пудра захар;
1 ванилия;
ягоди;
пудра захар за поръсване;

Начин на приготвяне:
Изпичате бутер тестото. За целта има два варианта:
1. Ако искате бутер тестото да не се надига и да е леко хрупкаво, както на снимките, надупчвате тестото преди печене с вилица. Отгоре покривате с хартия за печене и отгоре поставяте друга тава, която да затиска тестото, за да не се надигне. 


2. Ако искате да бухне като нормално бутер тесто, само леко надупчвате с вилица и не поставяте тава отгоре по време на печенето.


Когато тестото е изпечено, махате тавата отгоре и внимателно махате хартията за печене. Поръсвате с пудра захар и връщате във фурната за още няколко минутки.
Когато извадите тавата от фурната, изрязвате желаните по големина квадрати и оставяте да изстинат.

В купа разбивате сладкарската сметана с ванилията. След като имате твърд крем, на части при непрекъснато бъркане добавяме и заквасената сметана с пудрата захар. Оставяте крема да изстине, след това изсипвате в пош и е време за сглобяване на десерта.

Редят се пласт бутер тесто, крем и накрая завършвате с трети пласт крем, който поръсвате с пудра захар и гарнирате с плодовете, които сте избрали, в моя случай - ягодки :)


Да ви е сладко!

4 comments:

  1. Ще ми е сладко и още к ак, Ели!
    Обичам този сладкиш само домашно приготвен и с добавените от теб ягоди ми се струва още по-неустоим!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Бети :) Веднага изпращам един десерт за теб :)

      Delete
  2. Великолепни милфьойчета! Красота! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Кате :) Поздрави!

      Delete