Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

Градовете Близнаци в Северна Америка



Днешният път ни отвежда в един от най - красивите градове в Северна Америка ...
Сейнт Пол е град, който се намира на територията на щата Минесота, в окръг Рамси. Той е известен като градът на Светеца и като Окото на прасето. 



Градът е известен като Окото на прасето, защото още при основаването му на територията му била изградена таверната на Пиер Парънт (Pierre Parrant), известен с прякора Окото на прасето. Първият католически параклис, изграден на територията на града, носел името на Сейнт Пол (Свети Павел), и по - късно той се трансформирал в Катедралан Сейнт Пол. Така било избрано името на града. 





Той е столицата на щата Минесота и е разположен до река Мисисипи, в близост до река Минесота. Сейнт Пол се намира близо до Минеаполис, който е най-старият град на територията на щата Минесота. Двата града са известни като градовете близнаци поради голямата им близост.



Град Сейнт Пол е основан в близост до древни индиански селища като търговски център. Постепенно градът се разраснал до такава степен, че бил обявен за столица на Минесота през 1849 година. Въпреки че Минеаполис е първото, което човек свързва с Минесота, Сент Пол е място, където са разположени редица важни институции. На територията на града са разположени и културни средища. Тук е изграден и музеят на науката на Минесота.



В един от най - големите молове в Америка (Mall of America), не само че има воден парк в подземието си, в който всяко дете би се чувствало като в света на Немо, но има и огромен увеселителен парк на последния етаж.


Досега, когато и да съм пътувала, зоологическите градини, водните паркове и въобще всякакви места, включващи животни, не са ми били на дневен ред и не съм мислела, че ще задържат вниманието ми за повече от 10 минути.


Водният парк в мола ни беше препоръчан и ето ни тук ... Първоначалното впечатление беше грабнато от най - различни видове медузи, водни кончета, раци, омари, а по - късно и акули ...





Нямаше как да не се почувствам приказно и като по детски да се зарадвам на плуващите над главата ми животинки ... Наистина е жалко, че няма такова място в милата ни родина.










Крокодилчето гледаше много изгладняло през 10 сантиметровото стъкло, което беше окрепило аквариума :) По - добре да си стои далечко!





След няколкочасово ходене из четирите етажа на мола, дойде време и за увеселителния парк на последния етаж. Отвсякъде се чуваха викове и смях, а музиката изпълваше пространството.









Катедралата Св. Пол се забелязва отдалече и се намира в една от високите точки на града, откъдето се извисява величествено. Отвътре е още по - впечатляваща!
























Минеаполис е най - големото населено място в американския щат Минесота и е разположен в най - южната част на щата. Градът лежи на брега на река Мисисипи, а в непосредствена близост е вторият по големина град - Сейнт Пол.

Минеаполис е и един от най - добрите световни центрове що се отнася до колоездене. Самата инфраструктура на града е изградена така че да насърчава колоезденето, като начин на живот, като професионален спорт или просто като начин за отдих и релакс. Минеаполис развива сериозна политика в насока насърчаване на велосипедния транспорт като надеждно средство за придвижване. В рамките на градските улици са изградени цели 43 километра велосипедни алеи, а отделно от това има специални 83 мили с маршрути за насочено колоездене.



Минеаполис е изключително красив. Наричат го още „градът на езерата”, защото цели 24 езера попадат в неговите рамки. Освен тези водни басейни Минеаполис е богат на множество потоци, водни ръкави от река Мисисипи, различни водопади. Покрай някои от тях са образувани красиви паркове, които са едни от най - спокойните и приятни места в американския град.



Градината на скулпторите е един от многото паркове на територията на града.
За градината в Минеаполис може да се каже, че е едно от най-красивите места в щата Минесота, а фонтана Лъжица с череша се е превърнал в туристическа атракция за този щат.


Известния с уникалните и интересни гигантски скулптури на обикновени предмети Клаус Олденбург, е бил помолен да направи фонтан за градина в Минеаполис, и така е била създадена тази гигантска лъжица.

Като мотив лъжицата присъства в много от скулпторите на Олденбург и така приборът за хранене е придобил огромни размери и му е отредено централно място на отличителна атракция на Градината в Минеаполис.
























Източник на част от информацията.

No comments:

Post a Comment