В духа на последното ми презокеанско пътуване, ви представям бисквитките, добили популярност първо на другия континент, а след това и успешно навлязоха и на нашия пазар. И един смешен разказ защо трябваше да ме проверяват на летището органите по сигурност ...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDc3x9qvE2jHfioMubYU3-wFfvfdsIAPMGQ-O2vMKDAZ-7cTj4Y1lob6OZ-6BvXSf50WQOtupnTJf5V2sLzs27dwlGU2WJPcUgbSRHd-4_XNGtgIo-EZuyq7zLWQ9sTzj1Lf7XRNSBBZ0/s1600/IMG_9886-1.jpg)
Вече имат много разновидности, които може да намерите във всеки магазин. Но не съм виждала (а може и да не съм търсила прекалено добре) въпросния шоколадов чипс. Единственият, който присъства по нашите ширини, е от черен шоколад.
Затова и на летището навръщане от САЩ, ми се наложи да обяснявам защо в ръчния ми багаж има 3 килограма пакети шоколад ... Ще попитате защо е бил в ръчния багаж ... веднага обяснявам! 1во защото исках да е на сигурно място при мен и 2ро, защото 3 килограма са много! И всеки, който е пътувал със самолет, би ме разбрал :)
Та жената, която ме проверяваше на летището, остана изненадана, че дори се продават, та започнаха разговори откъде съм ги купила, размяна на съвети при готвене и т.н. Както се казва, беше фън :) Но имах едно наум за следващите прекачвания ...
Донесох си няколко вида шоколадов чипс, но сега ще ви представя белия в комбинация с какови бисквитки.
Бисквитки с бял шоколадов чипс
Ще са ви необходими:
- 2 1/2 ч.ч. брашно;
- 1/2 ч.ч. неподсладено какао;
- 1/2 ч.л. сода;
- 1/2 ч.л. сол;
- 1 ч.ч. меко масло;
- 140 гр. кафява захар;
- 100 гр. бяла кристална захар;
- 1 ч.л. ванилия;
- 2 големи яйца;
- 100 гр. шоколадови капчици;
- 80 гр. сурови натрошени на дребно ядки;
Начин на приготвяне:
Смесваме в купа брашното, какото, содата и солта. В друга купа разбиваме маслото с двата вида захар и ванилията до пухкава консистенция.
Към захарта добавяме едно по едно яйцата, разбивайки непрекъснато, а след тях започаме да прибавяме и лъжица по лъжица брашното.
Не трябва да получаваме прекалено твърдо или меко тесто.
Накрая прибавяме шоколада и натрошените ядки и разбъркваме, за да се разпределят равномерно.
Така получената смес, прибираме в хладилник за около 30тина минути, за да стегне сместа.
През това време може да включите фурната да загрява на 190-200С.
Застиламе тава с хартия за печене и използвайки супена лъжица, загребваме от сместа и оформяме бисквитка.
Печем за около 12 минути, след което трябва да оставим да изстинат леко в тавата.
Съхраняват се в плътно затворена кутия с капак.
Да ви е сладко :)
Определено виждам за първи път такива капчици. Май им отива повече да са в бял вариант. ;)
ReplyDeleteА при печенето защо така потъмняват, Ели, това променя ли вкуса?
Поздрави и усмихнат ден! Пък аз ще си придърпам една бисквитка за настроение. :)
Гери, има ги в нашите магазини, но като цяло са от черен/млечен шоколад.
DeleteА при печенето потъмняха, защото направих грешката по - голямата тава да ги пека във фурна с вентилатор .... а то трябва без :) Но пак си станаха много вкусни де, да не си помислиш нещо :))
Хубав и усмихнат ден, Гери!
Чудни бисквитки,Ели!Голямо приключение е било да ги пренесеш в ръчния :)
ReplyDeleteБлагодаря ти, Роси :)
Delete