Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

(Родопски) Пататник


Едно типично родопско ястие, което всеки, който е опитал, е заобичал.
След вече 4 дни с "хубава" и неспираща хрема, кашлица и трудно дишане, дойде време да публикувам някои стари рецепти, които чакаха на опашка за свободно време. За мое голямо съжаление, бруталната настинка ме хвана точно на прага на вратата, когато трябва отново да замина за любимата ми Италия. И единственото, на което се надявам в момента, е хубаво време без дъжд. Вярно, че е добре да си припомня, че отивам в страна, където времето бързо се променя и че есенният сезон е точно такъв - дъждовен. В което му е и чара, но ако не искам да купувам гумени ботуши за Венеция, ще трябва да продължавам да се надявам.

Колкото до начините да преборя настинката, изпробвам някои съвсем иновативни за мен, но не и за народната медицина и ще ви уведомя, ако са свършили работа. Не ми се иска да се зарина в хапчета ... а както каза и докторката, ще ти трябват и противогъбични и имуностимуланти, ако се решиш да пиеш антибиотик ... кое какво лекува - не е много ясно.

За миналия уикенд бяхме планували разходка до Родопите и за нищо на света нямаше да разваля плановете заради някаква лека настинка (беше такава в петък). А и си казах, че чистият въздух ще ми се отрази добре. Е да, ама не. Подцених "леката настинка", така че мили хора, пазете се, че навсякъде кихащи и кашлящи индивиди.

В духа на темата за Родопите и хубавата разходка из планината, която си направихме, набрахме гъби, които малко по - долу ще ви кажа как приготвих. Сега ви представям едно много любимо мое ястие - Г-н Пататника. Изключително лесен за приготвяне, а толкова вкусен!

Няма да забравя първият път, когато опитах пататник. Беше в Банско, точно в центъра до фонтана има една битова механа, чието име не помня и силно ви препоръчам, ако имате път натам, да минете и да го опитате. Преди няколко години порциите бяха малко по - големи, така че не очаквайте да се нахраните хубаво само с една.


Необходимите продукти за Пататник в кори за баница:
  • Около 800гр обелени картофи;
  • 1 голяма глава лук (ако нямате, става и с пресен);
  • Около 300 гр сирене;
  • Настърган кашкавал;
  • 3 яйца;
  • 6-7 точени кори;
  • Разтопено масло;
  • Черен пипер;
  • Сол;
  • Домашна чубрица;


Начин на приготвяне:
След като сме измили и обелили картофите, ги настъргваме на едро ренде и ги разбъркваме с нарязаната глава лук, сиренето, кашкавала, яйцата и подправките.
Загряваме по - голям тиган на котлона с малко масло и изсипваме сместа. Внимавайте да не загори и разбърквайте периодично. Добавяйте масло, когато е нужно.

През това време си приготвяме корите за баница. Взимаме форма за торта с падащи стени и намазваме с масло. Редим кора за баница и мажем с масло и така до последната кора, като оставяме част от корите да висят отстрани, за да можем да захлупим пататника като капаче.

След като картофите в тигана са поомекнали, изсипваме горещата картофена смес в корите за баница и захлупваме. Отгоре може да се намаже с разбито яйце и да се поръси с чубрица.

Печем в предварително загрята фурна на 180-190С до златисто.
Изваждаме и оставяме леко да изстине преди да махнем ринга на формата.

Да ви е сладко!


Колкото до гъбите - сърнела и манатарка. Сърнелата я приготвих като внимателно почистих от тревички и пясък и подредих в тавичка цели, отгоре поръсих със сол и сложих няколко парченца масло. 
Запекох на 170С за около 15-20мин. Станаха страхотно! За съжаление, фотото не беше с мен и нямаше как да ги снимам. 

3 comments:

  1. Приготвях веднъж и аз, но твоят е много по-богат, Ели, и сигурна съм - по-вкусен. :) Надявам се един ден да опитам и в оригинал. :)
    Поздрави и да се оправяш бързо!

    ReplyDelete
  2. И аз съм хапвала там, готвят вкусно. Твоят пататник изглежда много вкусен, Ели! И сърнели приготвих днес точно по същия начин. Така ги обичаме всички у дома.

    Надявам се настинката ти вече е отминала, както и че скоро ще споделиш впечатленията си от разходката в Италия!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, Бети!! :)
      Настинката поотминава, направих голямо количество от твоя имуностимулант и си пием всеки ден. Но нещо сериозно вилнее, защото много трудно се лекува.
      Поздрави :)

      Delete