Блогът се премести!

Здравейте, Cake and Pancake се премести! Ще бъдете пренасочени след 6 секунди. Ако не ви се чака, посетете
https://cakeandpancake.wordpress.com/

С аромат на бъз. Грейпфрутонада с бъз.


Знаехте ли, че в света на растенията, има около 30 вида бъз? В България се смята, че това растение е абсолютната универсална билка и лек за всички болежки. Доколкото успях да се запозная, всяка част от  бъза може да се използва и има лечебни свойства. 

Чаят от бъз се препоръчва при възпаление на дихателните пътища, кашлица и за сваляне на висока температура. Добре е да се знае, че плодовете трябва да са от тъмно лилави до черни на цвят, за да са годни за консумация. Докато са още зелени, са силно отровни. 


Плодовете на бъза имат диуретичен ефект и спомагат за бързото възстановяване на организма след боледуване. Силно се препоръчват и за пречистване и цялостен тонус. Те могат да се консумират и сурови, но не трябва да горчат. Това е знак, че не са добре узрели. (След като прочетох това, че могат да се използват и сурови, веднага изникна в съзнанието ми идея за зелена салата с цветове от бъз. Представяте ли си колко красиво ще стоят в чинията :) )


За листата от бъз не намерих много информация, но можело да се ползват като компреси при рани, обриви и възпаление по кожата. 


За днешното ми предложение се използват само цветовете на растението. Първоначалната ми идея беше да направя лимонада от бъз, но в последствие видях, че имам само половин останал лимон, който беше крайно недостатъчен за целта. За късмет, имах един голям и сладък червен грейпфрут и реших да импровизирам. Да ви призная, много съм доволна от крайния резултат :)


Какво ще ви е необходимо за Грейпфрутонада с бъз 
  • 1 литър вода;
  • 7-8 цвята от бъз;
  • 3/4 ч.ч. мед;
  • Сок от половин лимон;
  • Кората от половин лимон;
  • Сок от половин грейпфрут;


Приготвяне:
Измиваме цветовете бъз и ги почистваме добре. Все пак, не искаме удавени паячета и насекоми в хубавата ни Грейпфрутонада.
Изстискваме половин грейпфрут и половината лимон в кана, добавяме меда и разбъркваме. 
Добавяме кората от лимон и водата.
Накрая прибавяме и цветовете бъз и нарязваме останалата половина от грейпфрута и парченцата прибавяме в каната.
Разбъркваме леко и оставяме да престои в хладилник за 48 часа.
Преди консумация, прецеждаме.


Да ви е сладко :)

3 comments:

  1. Чудесна много свежа лимонада си приготвила,Ели! Грейпфрутьт добавя интригуващо свежа нотка.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, Бети! Много освежаваща се получи!
      Поздрави, мила :)

      Delete
    2. Благодаря, Бети! Много освежаваща се получи!
      Поздрави, мила :)

      Delete